SAĞLIK

Uzmanlar Uyarıyor: Arka Koltukta Kemer Kullanımı Ölüm Oranlarını Yüzde 75 Azaltıyor!

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener: Kazalarda Ölen 0-14 Yaş Gurubu Araştırmasında Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıkıyor

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener tarafından yapılan araştırmalara göre, Avrupa ülkelerinde çocuk koltuğu kullanımının zorunlu tutulduğu ve denetlendiği ülkelerde kazalarda çocuk ölümü yüzde 2 iken Türkiye’de bu oran yüzde 40’ları buluyor.

Emniyet Kemerinin Önemi ve Etkileri

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, emniyet kemerinin sürücü ve yolcuların emniyetini sağlayan kritik bir ekipman olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye’de emniyet kemeri kullanım oranlarının diğer ülkelere kıyasla düşük olduğunu vurguladı.

Emniyet Kemerinin Hayati Rolü

Dr. Uçan, emniyet kemeri takılmasının bir kaza anında sürücü ve yolcuların koltuklarında sabit kalmasını sağladığını ve olası kaza durumlarında ciddi yaralanmaların önüne geçtiğini açıkladı. Araç içinde emniyet kemerinin hayati rolü üzerinde durarak, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki yüksek emniyet kemeri kullanım oranlarına dikkat çekti.

Emniyet Kemeri Kullanımının İstatistiksel Etkisi

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2022 kaza verilerine göre, emniyet kemeri takılı olmayanların ölümlü yaralanmalı kaza sayısının takılı olanlara kıyasla 2 kat daha fazla olduğu belirtildi. Ayrıca, ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların kazayı %24.8 oranında daha az zararla atlattığı tespit edildi.

Çocukların Güvenliği İçin Emniyet Koltuğu ve Kemeri Şart!

Özgür Şener, çocukların seyahatlerinde emniyet kemerinin yanı sıra uygun çocuk koltuğu kullanımının da hayati önem taşıdığını vurguladı. Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki çarpıcı çocuk ölüm oranı farkına dikkat çekerek, 150 cm’den kısa ve 36 kg’dan hafif olan çocukların mutlaka uygun koltuk ve emniyet kemeri kullanması gerektiğini belirtti.

Sürücülerin ve Ebeveynlerin Sorumluluğu

Emniyet kemeri kullanımının bir tercih değil zorunluluk olduğunu vurgulayan Şener, çocukların seyahat güvenliğinin sürücülerin ve ebeveynlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Emniyet kemerlerinin doğru takılması ve kullanılmasının hayati sonuçlar doğurabileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu