SAĞLIK

“Sıtma Tedavisine İhtiyaç Duyulan 24 Saat İçerisinde”

Doktor Mehmet Uluğ’a göre Sıtma: Belirtiler, Tedavi ve Korunma Yolları

Doktor Mehmet Uluğ, sıtmanın sivrisineklerin insanlara parazit bulaştırması sonucu ortaya çıkan ateşli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.

Dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşan sıtmaya dikkat çeken Dr. Uluğ, bu sivrisineklerin kan emerek yumurtalarını beslediklerini vurguladı.

Bulaşmanın sivrisineklerin sayısına ve iklim şartlarına bağlı olduğunu söyleyen Dr. Uluğ, sıtmanın 24 saat içinde tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uygun şartların oluşmasıyla sıtma salgınlarının ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Uluğ, sıtmaya karşı bağışıklığın düşük olduğu bölgelerde salgın riskinin arttığını dile getirdi.

Akut ateşli bir hastalık olan sıtmanın semptomlarının enfekte sivrisineğin ısırmasının ardından 10-15 gün içinde ortaya çıktığını söyleyen Dr. Uluğ, başlıca belirtilerin ateş, baş ağrısı ve titreme olduğunu belirtti.

P. falciparum sıtmasının ciddi bir hastalığa yol açabileceğini vurgulayan Dr. Uluğ, hastalığın ölümcül olabileceğine dikkat çekerek tedavi edilebilir olduğunu ifade etti.

Hasta bireylerin tedavi edilmesi ve vektör kontrolünün önemini vurgulayan Dr. Uluğ, sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Sıtmaya karşı aşı geliştirilmesinin zorluğuna rağmen Afrikalı çocuklarda etkili olduğu belirlenen RTS, S/AS01 (RTS, S) aşısının önemine değinen Dr. Uluğ, korunma yolları hakkında da bilgi verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu