SAĞLIK

Kulak Çınlamasına Sebep Olan Faktörlere Dikkat Et!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım: Çınlamanın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım tarafından yapılan açıklamaya göre, günümüzde gençler arasında artan alışkanlıklar çınlama sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kahve ve alkol tüketiminde artış, yüksek tuzlu abur-cubur gıdaların fazla tüketimi, yağlı beslenme alışkanlıkları, aşırı çikolata tüketimi, stresli yaşam koşulları, hava kirliliği ve gürültü gibi unsurlar çınlama riskini artırıyor.

Eskiden olduğundan daha fazla çınlamaya yol açan etkenler listesi oldukça uzun. Bununla birlikte hormonal değişiklikler, guatr sorunları, yüksek sese maruz kalma, çene eklemi problemleri, burun tıkanıklığı, orta kulak enfeksiyonları, beyin tümörleri gibi faktörler de çınlamaya neden olabiliyor.

Çocuklarda görülen çınlama, aniden ortaya çıkan tek kulakta duyulan çınlama, baş dönmesi veya işitme kaybı ile birlikte olan çınlama durumları ciddiye alınmalıdır. Bu belirtiler varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Çınlama tedavisinde kullanılan yöntemler kişinin durumuna göre değişebilir. İlaç tedavisi, cihaz tedavisi, ameliyat, manyetik stimülasyon, tinnitus masker ve eğitim tedavisi gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Çınlamadan korunmak için alınabilecek bazı önlemler de Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım tarafından şu şekilde sıralandı: Yüksek sesle müzik dinlememek, yüksek sesli ortamlardan uzak durmak, alkol ve kahve tüketimini sınırlamak, elektronik aletlerden uzak durmak, gürültülü ortamlarda kulaklık kullanmak, stresten uzak durmak, düzenli uyumak, bol su içmek ve kulak hijyenine dikkat etmek.

Çınlama konusunda herhangi bir belirti hissedildiğinde, vakit kaybetmeden uzman bir kulak burun boğaz hekimine başvurulması ve detaylı bir muayeneden geçilmesi öneriliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu