SAĞLIK

Burun spreyi, kronik tıkanıklığa kesin çözüm değil, dedi doktor

Kronik Burun Tıkanıklığı Yaşam Kalitesini Düşürebilir ve Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir

Kronik burun tıkanıklığı, uykusuzluk ve yorgunluk gibi sorunlara neden olurken, uzun vadede kalp büyümesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum ayrıca horlama, uyku problemleri ve konsantrasyon bozuklukları gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.

Op. Dr. Bahadır Baykal’a göre, geçici süreli burun tıkanıklığına yol açan soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar genellikle sorun oluşturmazken, kronik burun tıkanıklığı vücudu olumsuz etkileyerek oksijen yetersizliğine neden olabilir.

Kronik burun tıkanıklığına bağlı olarak gelişen horlama ve ağızdan nefes almanın yol açabileceği sorunlara dikkat çekilirken, bu durumun kaliteli uyku sağlayamayarak yorgunluk ve konsantrasyon zorluklarına sebep olabileceği belirtilmektedir.

Burun iç kısım eğriliği, travma sonrası gelişebileceği gibi gebelikte ve çocukluk dönemindeki darbelerin de etkili olabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca alerjiler, burun etlerindeki şişme, polip gibi yapılar ve tütün dumanı gibi faktörler de kronik burun tıkanıklığının nedenleri arasında sayılmaktadır.

Op. Dr. Bahadır Baykal, burun tıkanıklığına yol açan deviasyon durumunda ameliyatın tek çözüm olduğunu belirtmektedir. Sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi uygulanarak iltihabın kurutulduğu ve sonrasında gerektiğinde ameliyat ile anatomik problemlerin çözüldüğü ifade edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu