SAĞLIK

‘Aşılar her yaş grubuna uygulanmalı – sadece çocuklara değil’

Türkiye’nin Çocukluk Çağı Aşıları Konusundaki Öncü Konumu

Prof. Dr. Alper Şener’in açıklamalarına göre, Türkiye çocukluk çağı aşıları konusunda coğrafyasındaki en iyi ülkeler arasında yer alıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli olan Prof. Dr. Şener, 15 farklı aşının aktif olarak uygulandığını belirtti. Çocukluk çağı aşılarının kapsama alanının sahada yüzde 96’nın üzerinde olduğuna dikkat çeken Şener, toplumun büyük çoğunluğunun aşılandığını vurguladı.

Aşılamada sadece çocukluk dönemini değil, erişkinleri ve yaşlıları da kapsamamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Şener, ömür boyu bağışıklamanın önemini vurguladı. Zatürre aşısının 65 yaş üstünde daha yaygın olması gerektiğini söyleyen Şener, isteğe bağlı aşılar konusunda da bilinçlendirmenin artırılması gerektiğini belirtti.

Yaşlılarda Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve zona hastalığı aşısına dikkat çeken Şener, HPV aşısının da daha geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğini ifade etti. Aşı olan grupların ölümden, sakatlıktan ve kanserden kurtulabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, toplumda aşı karşıtlığının büyük riskler içerdiğini belirtti.

Bağışıklama programları sayesinde çocuk felcinin elimine edildiğine dikkat çeken Şener, aşıların toplum sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Aşıların düzenli yapılması ve takip edilmesi gerektiğini belirten Şener, aksi takdirde beklenmedik sonuçlarla karşılaşılabileceğine dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu