DÜNYA

G7 Ülkelerinden İran’a Gelen Yaptırım Uyarısı: Tedbir Almaya Hazırız

G7 Dışişleri Bakanları, İran’a Karşı Ortak Bildiri Yayınladı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İtalya’nın Capri Adası’nda bir araya gelerek üç gün süren toplantıların ardından Orta Doğu’daki son duruma ilişkin ortak bir bildiri yayınladı.

Toplantıda İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı en güçlü şekilde kınanırken, İran’ın gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırısının tehlikeli bir gerginlik artışı olduğu vurgulandı.

Ayrıca, İran’ın Hürmüz Boğazı yakınlarında Portekiz bandıralı bir konteyner gemisine düzenlediği baskın da kınandı ve geminin ve mürettebatının derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Bakanlar, İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı eylemlerine ve gerilime karşı önlem alınmasını ve İran’ın desteklediği gruplara desteğin durdurulmasını talep etti.

G7 ülkeleri, İran’ın nükleer silah geliştirmesi ve sahip olmasına karşı durduklarını teyit ederken, İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundular.

Ayrıca, İran’ın Rusya’ya balistik füze ve teknolojisi göndermesi konusunda endişelerini dile getiren bakanlar, bu tür eylemlerin ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirttiler.

Toplantıda ayrıca, Gazze’deki insani krize çözüm bulunması için acil eylem çağrısı yapıldı ve İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerine karşı tepki gösterildi.

Bakanlar, İki devletli çözüme ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik kararlılıklarını vurgularken, Kudüs’teki tarihi statünün korunması çağrısında bulundular ve Filistin devletinin uygun zamanda tanınmasının önemli olduğunu ifade ettiler.

Son olarak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 bakanlarının bölgedeki gerilimi azaltmaya odaklandığını ve İsrail’in güvenliğine verdiği önemi vurguladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu