TÜRKİYE

Meclis Genel Kurulu’nda ‘Maden Kanunu’ tasarısı onaylandı

TBMM’de Maden Kanunu ve Enerji Kanunlarına Yapılan Değişikliklerin Kabul Edilmesi Üzerine Alınan Kararlar

Genel Kurul, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümünde yer alan 16 maddeyi kabul etti. Teklif, muhalefet milletvekillerinin önergelerinin reddedilmesi sonrasında kanunlaştı. Bu kapsamda yapılan yeni düzenlemeler arasında şunlar öne çıkıyor:

  • UMREK’e göre raporlama zorunluluğu sadece IV Grup maden işletme ruhsatları için devam edecek.
  • MTA arama ruhsatı olan madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartı aranmayacak.
  • İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar dışında, yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek alanlar genişletilecek.

Ayrıca, kabul edilen kanun teklifinde Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na eklenen bir madde ile Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefleri doğrultusunda yerli ve ithal doğal gazların LNG olarak pazarlanabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda LNG tesislerinin işletimi, EPDK tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre gerçekleşecek. Depolama şirketleri hizmet bedellerini ve kapasitelerini açıklamak zorunda olacak.

Bunların yanı sıra, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar, Enerji Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yarışma sonucunda oluşan fiyatlar, YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilecek.

Enerji Verimliliği Kanunu’na yapılan değişikliklerle bakanlık tarafından enerji verimliliği projeleri desteklenecek. Destek miktarı yıllık olarak güncellenecek ve belirli bir oranda destek verilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu