TÜRKİYE

Bakanlık açıkladı: Türkiye, İsrail ile olan ticaretini durdurdu!

Bakanlıktan Yapılan Açıklamada Türkiye’nin Filistin’e Yardımları ve İsrail’e Yönelik Tedbirler İçeriyor

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren bölgedeki çatışmaların durdurulması, insani kayıpların önlenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için yoğun diplomasi çabaları sarf etmiştir.

Ülkemiz, Gazze halkının ihtiyaçlarına destek olmak adına gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri başta olmak üzere on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış ve binlerce hastanın tahliyesini gerçekleştirmiştir.

Ne yazık ki, İsrail’in neden olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmektedir. İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını reddetmiş ve insani yardımlara engel olmuştur.

Bu durum karşısında Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren 54 ürün grubunu İsrail’e karşı ihracat kısıtlaması uygulamıştır. İsrail’in derhal ateşkes ilan etmesi ve insani yardım akışına izin vermesi halinde kısıtlamaların kaldırılacağı belirtilmiştir.

İsrail Hükümeti’nin saldırgan tutumu devam ettiği için Türkiye, ikinci aşamada İsrail’le olan tüm ticaret işlemlerini durdurma kararı almıştır. Bu tedbirler, İsrail’in insani yardımlara izin verinceye kadar devam edecektir.

Filistinli kardeşlerimizin kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığı ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.

İsrail’e açılan soykırım davasına müdahil olan Türkiye’nin aldığı tedbirler, İsrail’in insani yardımlara izin vermesine bağlı olarak şekillenecektir. Kamuoyuna duyurulur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu