SEYAHAT

“Ayasofya-i Kebir Camii: Bulunduğu Yer ve Ziyaret Bilgileri”

Ayasofya: Camiye, Müzeye ve Tekrar Camiye Dönüşüm Süreci

1453 senesinde İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından bu yapı camiye dönüştürülmüştür. 1934 senesinde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile birlikte müzeye dönüştürülmüştür. Bununla birlikte kazı ve tadilat çalışmaları da başlatılmıştır. 1935 ile 2020 seneleri arasında müze şeklinde hizmet vermiştir. 2020 senesinde ise müze kapsamının iptal edilmesi ile yeniden cami statüsü kazanmıştır.

Ayasofya’nın Müze Olma Süreci

Ayasofya adı verilen yapı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un 1453 senesinde fethi ile beraber camiye çevrilmiştir. Çok sayıda tarihi belgelerin içerisinde harap bir halde olduğu belirtilen bu yapı, İstanbul’un fethedilmesinden sonra herhangi bir tahribata uğratılmamış olduğu gibi, yapılmış olan güçlendirme ve onarımlar aracılığı ile bugüne kadar en iyi biçimde korunmuştur. Osmanlı mimari faktörleri ile yapılan ilaveler ile kutsal bir mekân veya ibadethane biçiminde varlığını devam ettirmiştir.

24 Kasım 1934 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya, 1 Şubat 1935 tarihinde ziyarete açılmıştır. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün izni ile başlayan çalışmalar 15 yıl sürmüş ve 1947 yılında tamamlanmıştır. 1996 yılında Dünya Anıtları İzleme Listesi’ne dahil edilen Ayasofya’nın kubbesi ve minareleri, 1997-2002 yılları arasında Dünya Anıtları Fonu’nun desteği ile restore edilmiştir.

Ayasofya Camiine Ulaşım

Ayasofya, İstanbul’un Fatih ilçesinde Sultanahmet meydanında yer almaktadır. Sultanahmet’e tramvayla ulaşım en kolay yöntemdir. Bağcılar ile Kabataş tramvayını kullanarak Sultanahmet durağında inerek Ayasofya’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’un farklı noktalarından İETT otobüsleriyle Eminönü’ne gidip sonrasında Ayasofya Camii’ne yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Ayasofya Camii’nin Tarihi Özellikleri

İstanbul’un tarihi yarımadası içinde bulunan Ayasofya, Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında yer alır. İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olan Ayasofya, tam üç kez inşa edilmiştir. İlk olarak Megale Ekklesia adıyla bilinen yapı, V. yüzyıldan itibaren Hagia Sophia olarak anılmıştır. İmparator Constantinos’un oğlu Constantios tarafından 360 yılında inşa edilen ilk kilise, kısmen yakılmış ve harap olmuştur.

İmparator II. Theodosios tarafından 415 yılında yaptırılan ikinci kilise ise bazilikal planlı, beş nefli, ahşap çatılı ve üç kapılı anıtsal girişi olan bir yapıdır. Günümüzdeki Ayasofya ise 532 yılında İmparator Iustinianos tarafından Trallesli Anthemios ve Miletoslu Isidoros’a yaptırılmıştır. 532 yılında başlanan yapım sürecinde bin usta ve on bin işçinin çalışmasıyla beş yıl içinde tamamlanmış ve 537 yılında ibadete açılmıştır.

Ayasofya’nın Önemi

Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yaptırdığı en büyük kilise olan Ayasofya, üç kez inşa edilmiş ve hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak hizmet vermiştir. Doğu Roma İmparatorluğu süresince tarihi bir katedral olarak varlığını sürdüren Ayasofya, İstanbul’un sembol yapılarından biri olarak günümüzde de önemini korumaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu