MANŞETLER

Biden, Gazze protestolarıyla ilgili konuştu ve sessizliğini bozdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Ülkedeki Üniversiteleri Saran Gazze’ye Destek Protestoları Hakkında Açıklamalarda Bulundu

ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki üniversiteleri saran Gazze’ye destek protestolarıyla ilgili sessizliğini bozdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden, ABD’lilerin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının olduğunu vurgulayarak şiddete başvurulmaması gerektiğini belirtti.

Muhalefet Demokrasi İçin Gerekli

“Amerika’daki hiçbir kampüste antisemitizme ya da Yahudi öğrencilere yönelik şiddet tehditlerine yer olmamalıdır” diyen Biden, ABD’lilerin ifade özgürlüğüne saygı duyduklarını ancak bu durumun her şeyin serbest olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Biden, “Bunun şiddet olmadan, yıkım olmadan, nefret olmadan ve yasalar çerçevesinde yapılması gerekir. Hiç kuşkunuz olmasın, Başkan olarak her zaman ifade özgürlüğünü savunacağım, ancak hukukun üstünlüğünü savunmak konusunda da aynı derecede güçlü olacağım” şeklinde konuştu.

ABD Üniversitelerinde Filistin’e Destek Eylemleri

Columbia Üniversitesi’nde Filistin destekçisi öğrenciler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı. Rektörlük, eylemlerin 2. gününde New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş ve polis 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesi’ndeki olay, ABD’deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan ifade özgürlüğü engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken gözaltılara tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı. Son olarak 29 Nisan’da okul yönetimi ile öğrenciler arasında devam eden müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine öğrenciler, okulun tarihi Hamilton Hall binasına girmişti.

Okul yönetiminin talebi üzerine 30 Nisan’da NYPD’ye bağlı çevik kuvvet ekipleri, öğrencilere müdahale ederek binayı boşaltmış, bahçedeki Filistin ile dayanışma kampını da dağıtmıştı. Aynı gece Columbia Üniversitesi’nin yakınındaki City College okulundaki öğrencilere de müdahale eden polis, öğrencilere destek olmaya çalışan göstericilerle yaklaşık 300 kişiyi gözaltına almıştı.

ABD genelindeki birçok büyük üniversitede Filistin’e destek için öğrenci eylemleri hala devam ediyor. Washington Post’un kayıtlarına göre polis, son iki haftada aralarında bazı öğretim görevlilerinin de bulunduğu 1300’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. *Haberin görselleri AP tarafından servis edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu