MANŞETLER

ABD ve Çin arasında kritik bir görüşme planlanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin’e Kritik Bir Ziyaret Gerçekleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çinli mevkidaşı Wang Yi’nin konuğu olarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin Çin’in ekonomisini baskılamak için sonsuz önlem aldığını belirterek, ticaret, bilim ve teknoloji alanlarında baskı yaşadıklarını dile getirdi. Çin, “Bu bir adil rekabet değil. Bu kontrol altına almak” dedi.

ABD’nin Çinli firmalara yaptırımları kaldırması gerektiğini savunan Yi, “ABD, Tayvan’ı silahlandırmaktan ve Çin’i kontrol altına almaktan vazgeçmeli. Çin’in barışçıl yeniden birleşim sürecine destek vermelidir” ifadelerini kullandı. İki ülkenin çatışmaya sürüklenmesinin “kaybet-kaybet” durumu yaratacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, “Yüz yüze diplomasinin yerini hiçbir şey tutamaz. Yanlış anlaşılmaları önlemeliyiz. Birçok konuda ilerleme kaydedeceğimizi umuyorum” şeklinde konuştu.

Çin’in Rusya’nın savunma sanayisine desteğinin endişe yarattığını belirten Blinken, Tayvan’da istikrarın sağlanmasının ABD için önemli olduğunu belirtti. İki bakan, Ortadoğu’da gerilimin yükselmemesi konusunda mutabık kaldı.

Blinken, Çin lideri Xi Jinping’in konuğu oldu ve Çin ve ABD’nin rakip değil partner olması gerektiğini vurgulayan Jinping, “İki ülke de kısır bir rekabettense farklılıkları koruyarak ortak bir alan bulmayı aramalı. İki ülke de bir şey söyleyip tersini yapmaktansa sözünü tutmayı bilmelidir” dedi.

ABD’nin, Çin’in gelişimine olumlu yaklaşacağını umduğunu belirten Jinping, “Son aylarda iki ülkenin ekipleri belirli konularda olumlu ilerlemeler kaydettiler. Ancak hala çözümeyi bekleyen birçok konu var” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu