GÜNDEM

National Interest dergisinden TCG Anadolu ve Türk Donanması için övgüler yağdı: Türkiye’nin bir sonraki uçak gemisi süper güç olabilir mi?

TCG Anadolu’nun Ardından Türkiye’nin Deniz Kabiliyetleri Yükseliyor

The National Interest dergisinde yayımlanan bir yazıda, Türkiye’nin donanma kabiliyeti üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

Deniz Özerkliğinde İleriye Yönelik Bir Adım

Çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun Türk Deniz Kuvvetlerine katılmasının ardından Türkiye’nin, ikinci uçak gemisini geliştirerek deniz kabiliyetlerini artırdığı belirtildi. TCG Anadolu’nun hizmete alınmasının ardından ikinci uçak gemisinin hazırlıklarının devam ettiğine işaret edildi, ve Türkiye’nin deniz özerkliğinde daha ileriye yönelik bir adım attığı vurgulandı.

Yerli Üretim Oranı Dikkat Çekiyor

TCG Anadolu’nun yüzde 70’inin yerli üretim olduğu, ikinci uçak gemisinin tamamen yerli olarak tasarlanıp inşa edileceği hususu öne çıktı.

Türkiye Denizcilik Gücünü Genişletecek

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın TCG Anadolu’nun ‘Türkiye Yüzyılı’nın temsilcisi’ sözlerine atıfta bulunan yazıda, geminin insanlı ve insansız hava araçlarını desteklemek üzere tasarlanarak önemli bir hava kanadı kapasitesine sahip olacağı ve gelişmiş savunma sistemleriyle donatılacağı belirtildi. Bu durum Türkiye’nin denizcilik gücünü ve yeteneklerini genişletme kararlılığını vurguluyor.

TCG Anadolu’nun Özellikleri

Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde inşa edilen TCG Anadolu, 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip. Geminin uçuş güvertesinde aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yapabilirken, SİHA’lar da konuşlanabiliyor. TCG Anadolu’da 1200 askeri personel bulunmakta, ayrıca 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane mevcut. Ağır ve hafif araçlar için 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı, 6 zırhlı personel taşıyıcı, 15 römork ve 33 muhtelif araç taşıma kapasitesine sahip. 27 bin 500 ton deplasmanı ile Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip TCG Anadolu, amfibi harekat ve hava harekatı başta olmak üzere insani yardım ve kontrol gemisi görevlerini de üstlenebilecek bir yapıya sahip. Gemide 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar ve çeşitli mekanize çıkarma gemileri konuşlanabilecek havuz bulunuyor. TCG Anadolu, gemi yakıt ikmali yapmaksızın Türkiye’den Japonya’ya ya da Avustrualya’ya intikal edebilecek niteliklere sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu