GÜNDEM

Bakan Fidan, Filistin’deki Durumu “Mazlumlarla Zalimler Arasındaki Mücadele” Olarak Nitelendirdi

Dışişleri Bakanı Fidan, İİT 15. Zirvesi’nde İsrail’e Sert Sözlerle Yükleniyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Gambiya’nın başkenti Banjul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 15. Zirvesi’nde konuşma yapan Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail’in Refah ile ilgili planlarını hayata geçirmesi halinde tarif edilemez boyutta bir felakete daha tanık olunacağını vurguladı.

Fidan, İsrail’in hesap vermesi gerektiği halde cezasız kaldığına işaret ederek, Filistinlileri savunmak için safların sıklaştırılmasının tüm ümmetin görevi olduğunu belirtti.

Bakan Fidan, “Bu bizim sınavımızdır. Birlik olabileceğimizi kanıtlamalıyız. İslam aleminin diplomatik yollar ve gerektiğinde zorlayıcı önlemler aracılığıyla sonuç alabileceğini göstermeliyiz. İslam tarihi yıkıcı bölünmelerle doludur. Bugün bu hataları tekrarlayamayız. Filistin davası bölgesel rekabetlere kurban edilemez. Hiçbirimiz Filistinlilerin kanı üzerinden aramızdaki meseleleri ya da rekabetleri çözme hakkına sahip değiliz. İslam aleminin dayanışması ve birlikteliği kaybolursa tek kazanan İsrail ve destekçileri olacaktır.” dedi.

Fidan, “İşgale karşı direniş artık İsrail ve Filistin arasındaki bir savaş değil, tüm dünyada zalimler ve mazlumlar arasındaki bir mücadeledir.” diyerek, bu tarihi adaletsizliğin şimdi ve sonsuza kadar düzeltilmemesi halinde bir sonraki merhalenin her zamankinden daha büyük bir felaket getireceğinin altını çizdi.

Bakan Fidan, herkesin, İsrail’i Filistinlilere yaptığı zulme son vermeye ve iki devletli çözüme zorlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca İsrail’e karşı mevcut ve etkili tüm araçları seferber etmek gerektiğini söyleyerek, Türkiye’nin İsrail’e karşı tam ticaret yasağı getirdiğine dikkat çekti. Fidan, Türkiye’nin, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında açtığı soykırım davasına müdahil olma kararını hatırlatarak, İsrail’in cezasız kalmaması için mümkün olan tüm diplomatik yolları kullanacaklarını ve hiçbir girişimden kaçınmayacaklarını vurguladı.

Fidan, İİT toplantılarında alınan kararların hayata geçirilip geçirilmediğini denetlemeye davet ederek, aldıkları kararların uygulanmaması halinde bu toplantıların sadece İsrail’e daha fazla Filistinliyi öldürmek için ihtiyaç duyduğu zamanı kazandıracağını ifade etti.

Bakan Fidan, “Halkımız bu zirveden somut sonuçlar bekliyor. Filistin’in daha fazla ülke tarafından tanınması İsrail’e önemli bir darbe vuracaktır. Ayrıca, Filistin’in BM’ye tam üyeliğini sağlamak için tüm çabalarımızı ortaya koymalıyız.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Fidan, KKTC’ye uygulanan haksız izolasyona, Batı Trakya Türklerinin, Kırım Tatarlarının ve Uygurların içinde bulunduğu duruma da değinerek, İslam dünyasının bu konularda da birlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu