EKONOMİ

Merkez Bankası’nın attığı yeni adımın finans piyasalarına etkisi ne olacak? Uzman Ekonomist Bayram’dan cevap geldi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram: Mevduat Faizlerindeki Yükseliş Devam Edebilir

Muhammet Bayram’ın değerlendirmelerine göre, Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de tutarak bir plato oluşturuyor. Bankalar şu anda politika faizinin üstünde, yüzde 53 seviyesinde gecelik borçlanma yapıyor. Kamu bankalarında yüzde 53 ile yüzde 58 arası mevduat faizleri gözlemlenirken, özel bankalar ise yüzde 60’a kadar faiz uyguluyor.

Bayram’a göre, bankalar mevduat faizlerini artırabilir çünkü Merkez Bankası sterilizasyon araçları kullanacak. Bu durum bankaların maliyetlerini artırabilir ve daha uygun maliyetli para toplamak için mevduat faizlerini yükseltebilirler.

Mevduat faizlerindeki artışı öngören Bayram, mevduat faizlerinin yüzde 60 seviyelerine yaklaştığını belirtiyor ve bir sonraki Merkez Bankası para politikası kararıyla bu oranın daha da yükselebileceğini öngörüyor.

Bayram, mevduat faizlerinin öncelikli yatırım enstrümanı olduğunu vurguluyor ve borsaya yatırım yapılmasını öneriyor. Özellikle yabancı yatırımcıların gelmesiyle borsanın ciddi şekilde yükseleceğini düşünüyor ve kısa süre içinde 10 bin puan seviyesinin aşılacağını tahmin ediyor.

Sterilizasyon araçlarının kullanılması ve zorunlu karşılıkların artırılmasıyla bankaların mevduat faizlerinde daha fazla yükseliş yaşanacağını öngören Bayram, şu anda 32 günlük vadenin mantıklı olduğunu ancak bir sonraki Merkez Bankası toplantısında faiz artışı olmazsa 1 yıllık vadenin tercih edilmesini öneriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu