EKONOMİ

KDV oranlarında değişiklik yapıldı ve karar Resmi Gazete’de duyuruldu

Yiyecek ve İçecek Satışlarında KDV Oranları Yükseldi!

Yiyecek ve içecek satışı yapan işletmeler için geçerli olan KDV oranlarına gelen değişiklikler büyük yankı uyandırdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre artık yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı ise yüzde 20’ye yükseltildi.

Bu düzenleme kapsamında, lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında önemli bir revizyona gidilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan yüzde 8 ibaresi artık yüzde 10 olarak güncellenecek. Benzer şekilde, yüzde 18 ibaresi de artık yüzde 20 olarak değiştirilecek.

Yapılacak bu değişiklikle birlikte, kafe, lokanta, pastane gibi işletmeler tarafından hazırlanan ve sunulan ürünler için KDV oranı yüzde 10 olarak hesaplanacak. Aynı zamanda, internet üzerinden, telefonla ya da gel-al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda da bu yeni KDV oranı uygulanacak.

Ayrıca, yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin iş yeri ruhsatı olmadan müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi alanlarda hizmet sunmaları durumunda, bu alanlarda gerçekleştirdikleri satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Tebliğin 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütüleceği Resmi Gazete’de belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu