YAŞAM

Hıdırellez’de dilekler nasıl dile getirilir? Gül ağacına dilekler nasıl aktarılır?

HIZDIR ALEYHİSSELAM’IN FEYZİ HER YERE YETİŞİYOR

Hızır aleyhisselam’ın bereketi ve bolluğu sembolize ettiği inancıyla, onun dokunduğu yerlere ve eşyalara feyz ve bereketin yayıldığına inanılır. Bu sebeple yiyecek kapları, ambarlar ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Bazı insanlar ise dileklerini yakılan ateşin etrafında yapar ve ateşin üstünden atlamayı tercih eder. Hıdırellez gecesi, en popüler ritüellerden biri olan ateşten atlamaya katılmak, hastalıklardan korunmayı simgeler. Ateşten atlamak, nazardan ve hastalıklardan korunduğuna inanılır.

Hıdırellez’in en popüler geleneklerinden biri de dileklerin kağıtlara yazılarak gül ağaçlarına asılması ve üç kez ateşten atlanmasıdır. Bu coşkulu kutlamalar, dileklerin gerçekleşeceğine inancıyla doludur.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilen Hıdırellez, 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanıyla sona erecek.

HIDIRELLEZ GÜNÜ DİLEK NASIL DİLENİR?

Hıdırellez gecesi, akşam ezanıyla birlikte gül dallarına para asılır ya da açık cüzdanlar bırakılır. Bu ritüel sabahın erken saatlerinde toplanır ve ardından suya bırakılan notlar, dileklerin gerçekleşmesine vesile olur.

HIDIRELLEZ GÜL AĞACINA DİLEK DİLEME NE ZAMAN YAPILIR?

Hıdırellez’de dilek dilemenin geleneklerinden biri, gül ağacına dileklerin asılması ya da gömülmesidir. Dilekler, 5 Mayıs akşam ezanıyla birlikte gül ağacına asılır ve 6 Mayıs sabah erkenden toplanıp suya bırakılır. Bu esnada dua etmek, dileklerin gerçekleşmesine yardımcı olabilir.

HIDIRELLEZ KESESİNE NE KONUR?

Gül dallarına para asılabilir ya da açık cüzdan bırakılabilir. Dilekler kağıda yazılarak gül ağacının altına çizilebilir ya da asılabilir. Ev isteyenler ev resmi, araba isteyenler araba resmi çizebilir.

HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?

“Bin bir adım bir adım / Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.” şeklindeki dua, Hıdırellez’in geleneklerinden bir tanesidir ve dileklerin gerçekleşmesine vesile olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu