MANŞETLER

Hamas, İsrail ile süreci uzatıyor iddiasında

Hamas, İsrail ile Ateşkes ve Esir Takası Müzakerelerinde Esneklik Sergiliyor

Gazze’ye yönelik savaşın sonlandırılması için devam eden dolaylı müzakerelerde Hamas, esnek bir tutum sergilediğini ancak Tel Aviv yönetiminin savaşı bitirmeyi reddederek süreci uzattığını açıkladı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, El-Aksa televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, Gazze’de ateşkes ve esir takası için İsrail’le yapılan müzakerelere değindi. Hayye, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaştan sonra karşılaşacaklarından endişe ettiğine dikkat çekerek, hatta Netanyahu’nun koltuğunda kalabilmek için bölgesel bir savaşı çıkarma çabalarına girebileceğine işaret etti.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e karşı düzenlediği saldırıya da değinen Hayye, Hamas’ın sınırlı bir saldırıyla İsrailli bazı askerleri esir almayı hedeflediğini ancak söz konusu saldırıda İsrail ordusundaki Gazze Tümeni’nin tümüyle çöktüğünü belirtti. Hayye, Aksa Tufanı’nın siyasi ve stratejik hedeflerini gerçekleştirdiğini ifade ederek, İsrail’in intikam almak için Gazze’de katliamlar yaptığını ve halkı göçe zorladığını vurguladı.

Aksa Tufanı ile İsrail’in sarsıldığını ve güvenlik sisteminin çöktüğünü belirten Hayye, bu nedenle ABD’nin İsrail’i kurtarmak için hızlıca devreye girdiğini söyledi.

İsrail’in Saldırıları ve Filistinlilere Yönelik Kayıplar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere ve özellikle Mescid-i Aksa’ya yönelik sürekli ihlallere cevap verme gereğiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı bir saldırı düzenledi.

7 Ekim’deki saldırılarda İsrail’in açıklamalarına göre 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670’i kadın olmak üzere toplam 34 bin 262 Filistinlinin öldürüldüğü, 77 bin 229 kişinin yaralandığı bildirildi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu belirtilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda 260’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalara ara verilmesi ve insani yardım kapsamında karşılıklı esir takası gerçekleşse de binlerce Filistinlinin hala alıkonulduğu bildirildi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 488 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu