MANŞETLER

BM, Filistin’in tam üyeliğine veto koydu.

ABD Veto Ederek Filistin’in BM Tam Üyeliğine Engel Oldu

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Filistin’in BM’ye tam üyeliğini isteyen karar tasarısını veto etti. Cezayir tarafından sunulan karar tasarısı, ABD’nin “hayır” oyu kullanmasıyla 12 “evet” ve 2 “çekimser” oy aldı. İngiltere ve İsviçre çekimser kalırken, diğer ülkelerden bazıları “evet” oyu kullandı.

Bu karar tasarısının geçmesi için 5 daimi üyeden hiçbirinin “hayır” oyu vermemesi ve toplamda 9 “evet” oyu alması gerekliydi. Tasarıda, BM Genel Kurulu’na Filistin’in tam üyeliğinin tavsiye edilmesi yer alıyordu.

Filistin, daha önce 2011 yılında da BM’ye tam üyelik başvurusunda bulunmuş ancak destek bulamamıştı. 2012 yılında ise BM’de daimi gözlemci statüsüne sahip olmuştu. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi, BM Genel Sekreterine bir mektup göndererek üyelik başvurusunun tekrar ele alınmasını talep etmişti. Bu talep doğrultusunda BM Güvenlik Konseyi, Filistin’in üyelik talebini komiteye iletti ancak anlaşmaya varılamadığı açıklandı.

Cezayir’in girişimiyle Filistin’in üyeliği için yapılan karar tasarısı, ABD’nin vetosuyla sonuçlanarak geçerlilik kazanamadı. Bu süreçte Filistin’in BM tam üyeliği konusundaki çabalar devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu