KÜLTÜR SANAT

Türk Medeni Kanunu’na göre miras nasıl paylaşılır? Kim Milyoner Olmak İster’deki soru gibi! Miras paylaşımında çocuklar ve eş nasıl hak sahibi oluyor?

Miras Paylaşımı ve Türk Medeni Kanunu

Türk Medeni Kanunu’na göre, iki çocuklu ebeveynden biri vefat ettiğinde, mirasın paylaşımı konusunda belirlenen kurallar doğrultusunda işlem yapılır.

Eğer sağ kalan eş ile çocuklar arasında bir miras paylaşımı yapılacaksa, duruma göre paylaşım şekli değişiklik gösterebilir.

Eş, mirasbırakanın çocuğu, torunu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birini alır. Eş, mirasbırakanın anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısını alır. Eğer eş, mirasbırakanın büyükanne, büyükbaba ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçünü alır. Bu durumların hiçbiri söz konusu değilse, mirasın tamamı eşe kalır.

Türk Medeni Kanunu’nun 499. maddesi ile sağ kalan eşin miras paylarının nasıl belirleneceği açıklanmıştır. Belli derecelerde akrabalıklar söz konusu olduğunda, eşin miras payı belirli oranlarla belirlenir.

Bu kapsamda, eşin miras payı ¼, ½, ¾ ve tamamı olarak belirlenir. Bu oranlar, eşin mirasbırakanın akrabalarıyla olan derecesine göre değişiklik gösterir.

Türk Medeni Kanunu’na göre miras paylaşımı, yasal düzenlemelere göre gerçekleştirilmektedir ve belirli oranlarla dağıtılmaktadır. Bu nedenle vefat eden eşten geriye kalan miras, yasalara uygun olarak hak sahipleri arasında paylaştırılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu