EĞİTİM

Balta Limanı Antlaşması: Anlaşmanın Önemi ve Etkileri

Balta Limanı Antlaşması: Ekonomiye Etkileri ve Sonuçları

Balta Limanı Antlaşması ile daha öncesinde bulunan kapitülasyonlar ile güvencesi sağlanan tüm imtiyazlar ve haklar süresiz bir şekilde devam edecektir. İngilizler tarım ve sanayi ürünlerini Osmanlı Devleti’nde ayrıcalıksız şekilde satacak veya satmak için alabilecektir.

Osmanlı Devleti tüm tekelleri kaldıracaktır ve pusula (tezkere) uygulamasına da son verecektir. İngiltere ve İngiltere kolonilerinde üretilmiş olan tüm mallar, değerleri üstünde %3 gümrük vergisi ödenmesi şartı ile Osmanlı Devletine girecektir. Üretilen mallar içerde satılacaksa ek olarak %2’lik bir vergi daha alınacaktır.

Herhangi malı Osmanlı Devleti’nde satın alan İngiliz tacirler tüm iç gümrüklerin bedeli olarak malın kıymetinin üzerinden %9 vergi ödeyecektir.

Balta Limanı Antlaşmasının Önemi

Balta limanı antlaşması ile beraber Osmanlı Devleti İngiltere devletinin yan sömürgesi haline gelmiştir. Yerli tacirlerin yabancı tacirler ile yaşaması ve yarışması zor bir hal almıştır. Bu nedenle yerli tacirler ticaret hayatından yavaş yavaş çekilmek zorunda kalmışlardır.

Bunun sonucu olarak da Osmanlı Devleti’ndeki üretim azalmış ve küçük işletmeler de her gün kapanmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti’nde işsizlik artmaya başlayınca devletin ekonomisi bozulmuş ve devletin çökmesi hızlanmıştır.

Balta Limanı Antlaşması’nın Sonuçları

Osmanlı Devletinin ekonomisini korumak için tek istemem olan monopol (tekel) uygulaması kaldırılmıştır. Ülke içinde gerçekleştirilen ticarete İngiliz vatandaşları dahil olmuştur ve vergiler yerli tacirlerden az tutulduğundan küçük işletmeler yok olmuştur.

İngiliz tacirler bu dönemde yerli tacirlerden daha az vergi vermişlerdir ve bu de Osmanlı esnafının yok olmasına neden olmuştur. Parasal olarak çöküntü hızlanmış ve bundan dolayı Osmanlı Devletinin ekonomisi zarar görmeye başlamıştır. Devletin borçlarının ve işsizliğin artmasına neden olduğu için bu antlaşmanın detaylı araştırılması gerekir. Balta limanı antlaşması ayrıca politik yapıda değişikliklere de neden olmuş bir antlaşma olmuştur.

Baltalimanı Ticaret Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Balta Limanı Ticaret Antlaşması Hangi Ülkeyle İmzalandı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu