YAŞAM

Y Kuşağını Tehdit Eden Bir Hastalık Hakkında Uyarı: Bu Belirtileri Gözardı Etmeyin!

Prof. Dr. Neşet Köksal: “Dünyada Her Yıl 1 Milyon 800 Bin Kişi Kolon ve Rektum Kanserine Yakalanıyor”

Prof. Dr. Neşet Köksal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin kolon ve rektum kanserine yakalandığını vurguladı. Yayımlanan verilere göre her sene yaklaşık 900 bin kişi ise bu hastalıktan yaşamını yitiriyor.

Kolon Kanseri Farkındalık Ayı:

Prof. Dr. Neşet Köksal, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu kolorektal kanserlerde erken tanının sağ kalıma olan etkisine dikkat çekti. Taramanın önemini vurgulayan Köksal, düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Risk Faktörleri ve Önlemler:

Yaş ve aile öyküsünün değiştirilemez risk faktörleri olduğunu ifade eden Köksal, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kolon kanseri riskini etkileyebildiğini söyledi. Özellikle obezitenin ve hareketsiz yaşamın kolorektal kanser riskini artırdığını belirtti.

Tedavi ve Tarama:

Prof. Dr. Köksal, kolon kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını yükselttiğini vurguladı. Taramanın önemine değinen Köksal, tarama testlerinin doğru hedef kitleye uygulanması gerektiğini söyledi. Tedavi sürecinde cerrahi müdahalenin ve takibin önemine dikkat çekti.

Belirtiler ve Uyarılar:

Köksal, kolorektal kanserlerin belirtileri arasında rektal kanamanın önemli bir işaret olduğunu belirterek şu belirtilere dikkat çekti: dışkılama alışkanlığında değişiklik, karında şişkinlik ve kramp tarzında ağrı gibi şikayetlerin önemine değindi.

Bu kapsamda, kolon ve rektum kanserine karşı farkındalığın artırılması ve düzenli kontrollerin önemi üzerinde durulması gerektiği vurgulandı. Dr. Neşet Köksal’ın tavsiyeleri doğrultusunda sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimseyerek ve düzenli kontrolleri aksatmadan kolorektal kanserle mücadele edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu