DÜNYA

Avrupa’nın Dilinden Bir İtiraf: “Henüz Hazır Değiliz”

Donald Tusk: “Avrupa’daki Savaş Gerçek Bir Tehdit ve AB Hazır Değil”

Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda Donald Tusk, artan tehditlere dikkat çekerek kolektif eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı. Tusk, “Avrupa’daki savaş gerçek bir tehdit ve AB hazır değil” diyerek endişelerini dile getirdi. Genç nesil için korkutucu olabileceğini belirten Tusk, yeni bir dönemin başladığı gerçeğiyle yüzleşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Mevcut krizin benzeri görülmemiş doğasına dikkat çeken Tusk, 2. Dünya Savaşı sonrasıyla paralellikler kurdu ve jeopolitik manzaranın 1945’ten bu yana bu kadar istikrarsız olmadığını vurguladı. Tusk, “Şu anda en endişe verici şey, her senaryonun mümkün olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki iki yılın kritik olduğunu belirten Tusk, Ukrayna’nın Rus işgalinden korunması ve bağımsızlığının sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ABD ile güçlü bir ittifaka ihtiyaç duyulduğunu ve savunmada bağımsızlığın önemli olduğunu vurguladı. Transatlantik bağların geliştirilmesinin bir gereklilik olduğunu belirten Tusk, Rusya Devlet Başkanı Putin’in NATO ülkelerine yönelik tehditlerine de dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in F-16’lara ev sahipliği yapan bölgelerin meşru hedef olarak belirlenebileceği açıklamaları sonrasında Tusk’ın açıklamaları geldi. Putin’in tehditkar açıklamalarının ardından Tusk, Rusya’nın komşu ülkelere gözdağı vermesine karşı güçlü bir tutum sergiledi. Putin’in açıklamalarına karşılık veren Tusk, Avrupa’nın birlik ve güvenlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu