YAŞAM

İnsanlar tarafından nasıl okunur ve anlaşılır: Yağmur duanızı Türkçe ve Arapça’da nasıl söyleyebilirsiniz ve anlamı nedir?

YAĞMUR DUASI Türkçe Okunuşu

Yağmur duası yapmak isteyen vatandaşlar Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği şekilde dua etmek istiyorlar. Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) deniyor. Duaya çıkmadan önce üç gün peş peşe cemaatle yerleşim yeri dışına çıkarak dua etmek müstehaptır. Fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe etmesi ve küs olanların barışması da önerilmektedir. Yağmur duasından önce mütevazı bir şekilde ve boynu bükük olarak gitmek, ihtiyarları, çocukları ve yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek önerilen adımlar arasında yer alıyor.

Yağmur duasında kıbleye dönülürken, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua ederken, cemaat ise oturdukları yerde ellerini kaldırarak âmin derler. Yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz olmadığı belirtiliyor. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılmasına izin veriliyor. Farklı mezheplere göre farklı uygulamalar mevcut olsa da genel bir uygulama çerçevesinde yağmur duası gerçekleştiriliyor.

Yağmur duasının Türkçe okunuşu şu şekildedir: “Allahım, bize yardım eden, içimize sinen, ferahlık veren, bol, yararlı her tarafı sulayan bereketli bir yağmur ihsan eyle. Bizi yağmurla sula, umutlarını yitiren kimselerden eyleme. Kullarda, illerde ve diğer yaratıklarda var olan sıkıntıyı senden başkasına arz edemeyiz. Ekinleri bitir, sütleri bollaştır, göğün bereketlerinden, yeryüzünün bereketlerinden bize ihsan eyle. Mağfiretini diliyoruz, çünkü Sen bağışlayıcısın. Gökten bol bol yağmurlar yağdır, bağışlayıcı ve merhametli olan Rabbimiz.”

YAĞMUR DUASI Arapça Okunuşu

Elhamdülillahi rabbil-âlemin Er-rahmânir-rahîm. Mâliki yevmid-dîn, Lâ ilâhe illallâhu yefalü mâ yurîd. Allâhümme entellâhu lâ ilâhe illâ entel-ğaniyyü ve nahnül-fukarâu, enzil aleynel-ğayşe vecal mâ enzelte lenâ kuvveten ve belâğan ilâ hine.

Allâhümmeskınâ ğaysen merîen merîan tabakan acilen ğayra râisin nâfıan ğayre dârrin. Allâhümmeskınâ ğayşen muğîsen merîen tabakan merîan ğadekan âcilen ğayra râisin. Allâhümmeskınâ ğayşen muğîşen mürîen nâfıan ğayra dârrin, âcilen ğayra âcilin. Allâhümme eğısnâ, Allâhümme eğısnâ, Allâhümme eğısnâ. Allâhümme alel-âkâmi vez-zırâbi ve butûnil-evdiyeti ve menâbitiş-şeceri. Allahümmeskı ıbâdeke ve behâimeke venşur rahmeteke ve ahyi beledekel-meyyite.

Bu duanın Anlamı: Hamd, rahman, rahim, din/hesap gününün maliki olan âlemlerin Rabbine aittir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O, dilediğini yapar. Allahım! Sen Allahsın, Senden başka ilâh yoktur. Sen zenginsin, biz fakiriz. Bize bol yağmur indir, indirdiğin yağmuru bize kuvvet ve güç eyle ve yağmuru (muhtaç olduğumuz) zamana kadar indir. Allahım, bize bol yağmur ver. Allahım, yağmur bize ferahlık ve rahatlık versin, sıkıntılardan arındırsın. Allahım, üzüntü veren, zararlı yağmurlardan bizi koru. Allahım, bizi yağmurla sulayın, kullarınızı, hayvanlarınızı ve bitkilerinizi bereketlendirin. Allahım, rahmetini bizlere yay, ölü toprakları dirilt.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu