YAŞAM

Hutbe Konusu: Öfkeyi Kontrol Altına Alma – 19 Nisan 2024 Cuma

19 Nisan 2024 Cuma Hutbesi: Hayatın Her Alanında Öfkemize Hâkim Olalım

Muhterem Müslümanlar!

Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir adamın sorduğu soruya cevaben, “Öfkelenme!” dedi. Bu tavsiyeyi defalarca sormasına rağmen, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) her seferinde öfkeyle baş edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aziz Müminler!

İnsan doğasında olan duygulardan biri de öfke. Öfkenin kontrollü bir şekilde kullanılması, olumsuz durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olabilir. Ancak öfkenin esiri olmak, telafisi güç sorunlara yol açabilir.

Kıymetli Müslümanlar!

Müminin öfkesi, hak ve adalet için doğru kullanılmalıdır. Öfke insanların birbirine şefkatle yaklaşmasını sağlayabilirken, kontrolsüz öfke huzursuzluk ve kargaşaya sebep olabilir.

Değerli Müminler!

Öfke anında aklımızın örtülmemesi gerekmektedir. Öfke hisleri köreltebilir, kalpleri katılaştırabilir. Bu sebeple sabır ve tahammül önemlidir.

Aziz Müslümanlar!

Öfkeyle işlenen ibretlik olaylar, toplumda üzücü sonuçlara yol açabilir. Aile ilişkileri zarar görebilir, kin ve nefret duyguları yayılabilir.

Kıymetli Müminler!

Yüce Rabbimiz büyük günahlardan kaçınan ve öfkelendiklerinde affeden kullarını över. Öfkenin panzehri olan merhameti yaşamımızın bir parçası yapmalıyız.

Muhterem Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz (s.a.s) öfke karşısında sükûnet ve hâkimiyetin önemini vurgulamıştır. Öfkeyi kontrol altına almak, sabır ve metanetle mümkündür.

Son olarak, Rabbimizin muttaki kullarını tanıttığı bir ayetle bitiriyorum: “Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlardır. Öfkelerini yenenlerdir. İnsanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu