YAZARLAR

Canavar mı ormanların sessiz kahramanını öldüren?

Hayvanları Koruma Yasası Değişikliği Gündemde

Hayvanları koruma ile ilgili yeni yasa değişikliği gündemdeyken gözden kaçan önemli bir ayrıntıya dikkat çekilmiyor. Hayvanların öldürülmesi konusu, maalesef gereken ilgiyi göremiyor.

Bir Buruk Sevinç

Yeni yasaya göre, hayvanları öldürme halinde yasa tekrar eskiden olduğu gibi ceza yasası kapsamına girecek. Bu bir buruk sevinç doğuruyor. Alt ceza sınırı 6 ay hapis cezası olacak, ancak genelde toplumsal infial oluşmadığında üst sınır olan 4 yıllık ceza çok nadiren verilecek.

Adli Para Cezaları ve Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Yolu

Bir diğer konu ise adli para cezaları ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması yoluna gidilmesi. Yani aynı suçu beş yıl boyunca işlemeyen bir birey, artık kabahatli değil suçlu olmasına rağmen, istediğimiz tutuklamayı göremeyeceğiz. Tutuklama ile kişi belki topluma kazandırılamayacak, ancak işlediği suç da ibretlik cezaya dönüşemeyecek.

Kasten ve Taksirle Öldürmek Arasındaki Ayırım

Burada asıl temas etmek istediğim husus ise her evcil ve omurgalı hayvanı öldürene altı ay hapis cezası vermenin vicdani olmadığıdır. Kasten hayvanı öldüren ve işkence eden kişi ile taksirle öldüren arasında mutlaka bir ayırım yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki, TCK’nın genel hükümleri devreye girdiğinde bu değerlendirmeyi yargıç yapacak, ancak istemeden bir hayvanın ölümüne sebep olan kişi ile kasten planlayarak hayvanı öldüren kişi arasında bir ayrım olması gerekmektedir.

Taksirle Hayvan Öldürme

Taksirle hayvan öldürme, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir kusurlu davranış ile öngörülmeyerek bir kimsenin hayatına son verilmesi durumudur. Bu durumda, bu ayrımın dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bilinçli taksirle hayvan öldürmede, fail tarafından öngörülmesine rağmen hayvana zarar veren davranışın yapılması durumu da dikkate alınmalıdır. Adalet dağıtırken farklı sonuçlar doğurabilecek bir durumdur bu.

Farklı Suçlar, Farklı Cezalar

Seri olarak aynı anda birden fazla hayvanın ölümüne neden olan belediye personeli ile istemeyerek öngöremeyerek hayvan öldürenin cezasının standart olarak altı ay hapis olması durumunda, yandı gülüm keten helva deriz. Suçların türüne göre farklı cezaların uygulanması gerektiğini unutmamalıyız.

Özetle, hayvanları koruma yasası değişikliği önemli bir adım olsa da, öldürme konusunda daha hassas ve adil bir yaklaşım gerekmektedir. Kasten ve taksirle yapılan eylemler arasındaki farkı göz önünde bulundurarak uygun cezaların verilmesi önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu