YAZARLAR

Koronavirüs salgınında sağlık okuryazarlığı farkındalığı arttırılmaktadır

Lancette Yayınlanan COVID-19: Sağlık Okuryazarlığı Göz Ardı Edilen Bir Sorundur

Bir popülasyondaki kötü sağlık okuryazarlığının küresel olarak hafife alınan bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulanıyor. Avrupa’da yetişkinlerin neredeyse yarısı sağlık okuryazarlığı ile ilgili sorun yaşadıklarını, sağlıklarının ve diğerlerinin sağlık durumlarıyla ilgilenmek için gerekli yetkinliklere sahip olmadıklarını bildiriyor.

Sağlık okuryazarlığı, insanların verilen önerilerin arkasındaki nedenleri kavramasına ve çeşitli olası eylemlerinin sonuçlarını öngörmelerine yardımcı olabilir. Bu doğrultuda, sağlık okuryazarlığı bireylerin sağlıkla ilgili bilgiye ulaşması, anlaması ve kullanması için gereken bilişsel ve sosyal beceri kapasitesi olarak tanımlanıyor.

Yaşlılara yönelik olarak ise, dijital teknolojilere erişimde veya okuryazarlıkta farklılıklar olsa da çevrimiçi teknolojiler sosyal destek ağları oluşturmak ve aidiyet duygusunu sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca, uygulanan tecrit sürecinde akran desteği sağlayan sosyal yardım projeleri ve çevrimiçi olarak sunulan bilişsel davranışçı terapiler yalnızlığı azaltmak ve zihinsel refahı artırmak için önemli bir role sahiptir.

Japonya’da ise daha fazla sağlık okuryazarlığı ihtiyacı olduğu tartışılıyor. COVID-19 salgınının ilk haftalarında, sosyal medyada bulaşıcılığı ortadan kaldırmanın yanlış yöntemlerinin yayılmasıyla birlikte, doğru bilgiye erişim ve gerçeği ayırt etme becerisi önem kazanıyor.

Sağlık Okuryazarlığı Neden Önemli?

Sağlık okuryazarlığı bilinci, insanların sağlıkları ve ailelerinin sağlığı hakkında bilinçli kararlar vermelerini sağlar. Sağlık okuryazarlığının artırılması, kişisel ve kolektif bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve sağlıklı politikaların ve olanaklı ortamların oluşturulmasıyla vatandaşların bilinçlendirilmesini sağlar.

Bunun yanı sıra, sağlık okuryazarlığı damgalama ve varsayımların önüne geçmek için önemlidir ve yetersiz iletişimin neden olduğu sorunları engeller. Sağlık okuryazarlığı bilinci oluşturmak için projeler yaparken, teorilerin ötesine geçemeyen ve başarısız olan uygulamalardan uzak durmak büyük önem taşır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın döneminde, sağlık alanında liyakat sahibi olan uzmanlara öncelik verilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Aksi takdirde, sonuçları telafi edilemez olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu