YAZARLAR

Facebook, dijital okuryazarlıkta bilgi kirliliği yaymamalı!

Facebook Sivil Toplum Programı Dijital Okuryazarlık Eğitimleri Düzenleyecek

Sivil Toplum Programı, Facebook Kullanıcılarının Sosyal Bağışlarda Bulunma Oranını Artırıyor

Facebook Sivil Toplum Programı, Türkiye’de dijital okuryazarlık eğitimlerine odaklanacak. Her üç ayda bir düzenlenecek olan bu eğitimlerde, Facebook kullanıcılarına ilişkin bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

Facebook Türkiye Kamu Politikaları Müdürü Çağatay Pekyörür, program hakkında yaptığı açıklamada, “Şu anda Türkiye’de Facebook kullanan insanların yüzde 32’si sosyal bir amaca hizmet eden aktivitelere katılırken, yüzde 11’i ise Facebook’ta gördüğü bir içeriğin ardından bağış yapmaya karar veriyor. Bu bakış açısının iyi niyetle yapılarak, insanlara yardım edilmeye çalışıldığı çok net görülüyor” dedi.

Fakat Pekyörür, yurt dışında yapılan her uygulamanın her ülkeye ve kültüre özgü olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yapısının eleştirildiği bir dönemde, liyakat sahibi olmayanların uzmanlık kazanmak için dernek kurduğunu ifade etti.

Facebook’un STK mantığıyla hareket etmesi durumunda, STKlarla ilgili yanlışlara imza atabileceğini söyleyen Pekyörür, STKlar yerine liyakat sahibi isimlerle çalışılması gerektiğini vurguladı.

Medya Okuryazarlığı ve Dijital Okuryazarlık Önem Kazanıyor

Pekyörür, Avrupa’da uzman ve liyakat sahibi gazetecilerle bir yol izlendiğini belirterek, Türkiye’de de benzer bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyledi. Pekyörür, medya okuryazarlığı ve dijital okuryazarlık konularının ilgi çektiğini, ancak bilgi kirliliğinin arttığını ifade etti.

Gazetecilerin insanların yaptıklarını sorgulayabilmeleri gerektiğini dile getiren Pekyörür, doğru bilgilerin ortaya çıkması için uzman gazetecilere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Teknoloji konusunda uzmanlık iddia eden kişilere karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirten Pekyörür, gerçeklerin ortaya çıkması için doğru bilgilerin ön plana çıkması gerektiğini ifade etti.

Eğitim Seferberliği Liyakat Sahibi Uzmanlarla Gerçekleştirilmeli

Facebook Sivil Toplum Programının eğitim seferberliğinde yanlış adımlar atılmaması gerektiğini belirten Pekyörür, eğitimin sadece STK sahiplerine yönelik olmaması gerektiğini vurguladı. Uzun yıllardır medya sektöründe çalışmış ve liyakat sahibi olan uzman gazetecilerin liderliğinde bir eğitim programının başlatılması gerektiğini dile getiren Pekyörür, her STK kuran ile yol alan bir sistemin bilgi kirliliğini artırabileceğini ifade etti.

Dijital okuryazarlık eğitiminin güvenilir ve liyakat sahibi uzmanlar tarafından verilmesinin önemini vurgulayan Pekyörür, doğru bilginin yayılmasını ve insanların gerçekleri ayırt etmesini sağlamak için bu konuda çalışmalara odaklanılması gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu