POLİTİKA

AK Parti’nin Suriyeli Sığınmacılar Hakkında Hazırladığı Bilgilendirici Broşür

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, Suriyeli Sığınmacılarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışları Düzeltmek İçin Broşür Hazırladı

Muhalefet Milletvekillerine Gönderilen Broşürlerde Gerçekler Ortaya Konuluyor

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, Türkiye’de bulunan 4 milyonu aşkın sığınmacının yaklaşık 3,5 milyonunun Suriyeli olduğunu belirtti. AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Suriyelilere yönelik ayrımcı dil kullanılmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Kamuoyunda Suriyelilerle ilgili yanlış bilgilerin çok yer aldığını ifade eden Usta, bu yanlış algıları düzeltmek amacıyla broşür hazırladıklarını söyledi.

Başlık başlığı

Broşürlerde Suriyeli sığınmacılar hakkında doğru bilinen yanlışların düzeltildiği 8 başlık bulunuyor. Aynı zamanda bir kitapçık hazırlanarak kamuoyuna sunuldu. Broşürler A3 formatında da hazırlandı ve isteyen kurumlar tarafından camlara asılarak halkın okuması sağlanacak. AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, Suriyeli sığınmacılarla birlikte yaşadığımız sürece bu yanlışlar üzerinden yanlış algılara kapılmamamız gerektiğini vurguladı.

Suriyelilere Verilen Yardımların Gerçek Boyutu

Broşürde yer alan konlardan biri de Suriyeli öğrencilere verilen burslar oldu. Usta, tüm başvuruların incelendiğini ve burs verilmesi için başarı şartlarına ve özel kriterlere bakıldığını söyledi. Suriyelilere maaş bağlandığı iddialarının ise tamamen yanlış olduğunu belirtti. Suriyelilere temel ve insani ihtiyaçlarının karşılanması için aylık 120 liralık yardım yapıldığını söyleyen Usta, bu yardımdan ancak bakıma muhtaç olan, engelli veya yetim çocuğu bulunan ailelerin faydalanabildiğini ifade etti.

Sağlık Hizmetlerinin Durumu

Usta, Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasına ilişkin eleştirilere de yanıt verdi. 18 yaşın altındaki tüm çocukların sigorta kapsamına alındığını belirten Usta, Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için kimlik kartına sahip olması gerektiğini söyledi. Sağlık hizmetlerinde randevu alırken Türk vatandaşlarıyla aynı şekilde sıraya girildiğini vurgulayan Usta, özel bir ayrıcalık olmadığını ifade etti.

Sosyal Konutlar ve Diğer İddialar

Broşürde ayrıca Suriyelilerin TOKİ sosyal konutlarından ev aldığı iddiaları da cevaplandırıldı. Usta, sosyal konutlardan ev alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gerektiğini belirtti. Vatandaş olmayanlara sosyal konut verilmediğini vurgulayan Usta, Suriyelilere yönelik motorlu taşıt vergisi ödemedikleri iddiasının da yanlış olduğunu söyledi. Suriye’den veya Türkiye’den aldıkları araçlar için Türkiye plakası almak zorunda olduklarını belirten Usta, hukuk devletinin kurallarına göre hareket ettiklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu