‘Yaz-Kış Sağlığınızı Koruyacak Ambalaj Sırları ve Sahte Kozmetiklere Dikkat!’
TOBB Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Pura’dan Önemli Uyarılar!
TOBB Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Pura, Türkiye’de yıllık ortalama 5 milyon kutu dermokozmetik güneş koruyucu ürünün eczanelerde, 7,5 milyon kutu güneş koruyucu ürünlerin ise e-ticaret yoluyla satıldığını açıkladı. Pura, zincir marketler, çevrimiçi perakendeler ve güzellik mağazaları üzerinden satışların da yıllık ortalama 5 milyon kutu olduğunu belirtti.
Sahte ve taklit güneş koruyucu kremlerinin orijinallerinden nasıl ayrıt edileceği konusunda bilgi veren Pura, kozmetik ürünlerinin eczanelerden, güvenilir yetkili satıcılardan ve satış noktalarından alınmasının önemine vurgu yaptı. Ürünün Ürün Takip Sistemi’nde kaydının bulunup bulunmadığının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Pura, sahte ve taklit ürünlerde sıkça görülen, ambalajın şişmesi durumuna dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye etti.
ETİKETİN BASILMA DÜZENİ VE SİMETRİSİNE DİKKAT EDİLMELİ:
Güneş koruyucu kremlerin iç ve dış olmak üzere farklı ambalajlara sahip olabileceğini ifade eden Pura, sahte ve taklit ürünlerin iç ambalaj etiketlerinde sıklıkla rastlanan düzensiz basımlar nedeniyle etiketlerin basılma düzenine ve simetrisine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Orijinal ürün etiket ve ambalajlarında firma özel fontlar kullanıldığını ve satın alınan ürünlerde bu yazı stil ve fontlarının yer alıp almadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Ürünün üretim ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesinin önemine işaret eden Pura, ürünün son kullanma tarihinin 3 yılı aşmadığından emin olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca ürünlerin renklerinin orijinal olup olmadığını anlamanın bir yolu olduğunu ifade ederek, renksiz olarak üretilen orijinal ürünlerin sahte ve taklitlerinde sıklıkla ürün renginin değiştirilmiş olarak piyasada bulunduğunu ve satın alınan ürünlerin renk kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini açıkladı.