MANŞETLER

Sıva altındaki sırlar depremle gün yüzüne çıktı! Tokat’ta yaşanan sarsıntılar hakkında yeni detaylar.

Sulusaray’daki Depremler Sonrası Tarihi Çeşme Gün Yüzüne Çıktı

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde art arda yaşanan 4 ile 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, ilginç bir keşif yapıldı. Buğdaylı köyüne bağlı Sulusaray Müftülüğü’ne ait eski kuran kursunun sıvalarının dökülmesi sonucu ortaya çıkan eski çeşmenin, 1895 yılında inşa edildiği belirlendi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, keşfedilen tarihi eserin Osmanlı dönemine ait bir çeşme kalıntısı olduğunu doğruladı. 1895 yılında yapıldığı tespit edilen bu çeşmenin üzerinin sıva ile kapatıldığını ve daha sonra yanına yeni bir çeşme eklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Demir, deprem sonrası sıvaların dökülmesi ile ortaya çıkan çeşmenin, tarihi eserlerin üzerinin zamanla kapatılsa da deprem gibi doğa olaylarıyla tekrar gün yüzüne çıkabileceğini gösterdiğini vurguladı. Osmanlı dönemine ait bu gibi yapıların yıllara meydan okuyarak ayakta kaldığını sözlerine ekledi.

Ayrıca Sulusaray ilçesinde bulunan M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Sebastapolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Demir, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden izler taşıyan bu antik kentte, Roma dönemine ait 2 bin yıllık yolun keşfedildiğini paylaştı. Sulusaray’daki tarihi eserlerin geçmişten günümüze sağlamlığını koruduğunu belirten Prof. Dr. Demir, arkeolojik çalışmaların bölgenin zengin tarihine ışık tutmaya devam ettiğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu