YAŞAM

Nüfus İşleri Randevu Sistemiyle Kimlik Birleştirme İşlemlerini Hızlandırın! Yeni Kimlik ve Ehliyet Nasıl Birleştirilir? Çipli Kimlik ve Ehliyet Birleştirme İçin Pratik Randevu İmkanı!

Milyonlarca Vatandaşın Merak Ettiği Kimlik ve Ehliyet Birleştirme İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Gündemde olan kimlik ve ehliyet birleştirme işlemi ile ilgili detaylar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile ehliyet, kimlik ve pasaport gibi belgelerin bir araya getirilmesi kararı alındı. 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenleme ile vatandaşlar, kimlik ve ehliyet belgelerini tek bir kartta birleştirme imkanına sahip oldu.

21 Eylül 2020 tarihinde devreye alınan yeni uygulama olan ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ ile sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarında entegre bir şekilde yer alıyor. Bu sayede vatandaşlar, trafikte yanlarında ayrıca sürücü belgesi taşıma zorunluluğundan kurtuluyor.

Ehliyeti kimlik kartına entegre etmek isteyen vatandaşlar, ilçe nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunarak bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Ehliyeti yenilemek için nüfus müdürlüğüne giden vatandaşların yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.

Eski kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL harç bedeli makbuzunu ibraz etmeleri gerekiyor. Hem kimlik hem de ehliyetin yenilenmiş olması gerekmektedir.

Ehliyet ve kimlik belgelerinin birleştirilmesi için randevu alınması gerekmektedir. Randevu tarihinde ilgili nüfus müdürlüğüne şahsen gidilerek birleştirme işlemi gerçekleştirilir.

Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Öncelikle randevu almanız gerekmektedir. Ehliyet yenilemek için Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilir veya randevu.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alabilirsiniz. Randevusuz işlem yapılmamaktadır ve randevu gününde gitmediğiniz takdirde tekrar randevu almanız gerekmektedir.
  2. Randevunuzu aldıktan sonra değişim ücretini yatırmanız gerekmektedir. Değişim ücretini vergi dairesi müdürlüklerine veya ivd.gib.gov.tr internet adresinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırabilirsiniz.
  3. Başvuruya giderken yanınızda nüfus cüzdanınız veya diğer kimlik belgeleriniz (sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı), son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve değişim ücretini ödediğinizi gösteren dekont bulunmalıdır.
  4. Nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu tamamlamalısınız. Yeni ehliyetiniz, başvurunuzun ardından 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinize teslim edilecektir.
  5. Yeni çipli ehliyet kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Geçerlilik süresinin dolmasının ardından, yeni bir başvuru yaparak ehliyetinizi yenileyebilirsiniz.

Ehliyet yenileme işlemiyle ilgili detayları öğrenmek için sağlık raporu alma süreci ve gerekli evrakları da öğrenmeniz önemlidir. Güvenli ve sorunsuz bir şekilde ehliyet ve kimlik işlemlerinizi tamamlayarak, sürücü belgenizi tek bir kartta taşıyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu