YAŞAM

Kuran’da Kul Hakkıyla İlgili Ayetler ve Anlamları: Allah’ın Kitabı’nda Kul Hakkı Konulu Tüm Ayetler…

Kul Hakkı İle İlgili Ayetler ve Mealleri

  1. Nisa Suresi / 2

    Ve atul yetama emvalehum / te kulu emvalehum ia emvalikum innehu kane huben kebiran

    Yetimlere onlara ait olan malları geri verin ve onların mallarını kendi mallarınıza katmayın. Çünkü bu büyük bir günahtır.

    Kuran’ın birçok ayetinde geçen kebire, büyük günah; kebiran ise büyük günahlar demektir. Büyük günahların başında ise kul ve yetim hakkı yemek gelir. Yetimlerin yardıma ihtiyacı vardır. Onların sahip oldukları korunmalı, gözetilmelidir. Bunun aksini yapanlar ise günahların en büyüğünü işlemiş sayılırlar.

  2. Duha Suresi / 9

    Feemmal yetime fela tekher

    Sakın yetimi itip kakma / ezme / hor görme.

    Yetimlerin hakları sadece maddiyat ile sınırlı değildir. Onların manevi hakları da Allah tarafından koruma altına alınmıştır. Onları maddi – manevi açıdan sömürmek, günahların en büyüğüdür. Unutulmamalıdır ki Hz. Muhammed de bir yetimdir. Bu nedenle peygamber efendimiz hayatı boyunca sadece yoksullara değil yetimlere de yardım elini uzatmış; onlara yardım edilmesini öğütlemiştir.

  3. Beled Suresi / 14

    Fakat onların birçoğu o sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuşla kastedilenin ne olduğunu bilir misin? O, köle azat etmek ya da bir yoksulu veya yetimi doyurmaktır.

    Kuran’ı Kerim’de sarp yokuş olarak nitelendirilen şey, bir kişinin en zor şeyi yapabilmesidir. Söz konusu zor şeyler ise üçe ayrılır. İlki köle azat etmektir. Kuran’ın hiçbir yerinde köle edinmeye dair bir ayet bulunmazken, birçok ayette köle azat etmekten bahsedilir. Bu da bir anlamda kul hakkıdır. Yoksulları ve yetimleri doyurmak, onlara elinden geldiğince yardım etmek, her Müslümanın görevidir.

  4. Nisa Suresi / 8

    Mirastan payı olmasa da, miras bölüştürülken orada bulunan kadınlara, yetimlere ve yoksullara, mirastan pay verin.

    Nisa, kadınlar anlamına gelir. Bu surede sadece kadınların değil yetim ve fakirlerin de haklarından bahsedilir. Mirastan payı olmasa da, yetim ve yoksulların mirastan payı vardır. Bu pay ise mirastan payı olanlar tarafından hakkaniyetle belirlenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu