YAŞAM

Kuran-ı Kerim’de İmtihanla İlgili Yer Alan Ayetler ve Anlamları…

İmtihan İle İlgili Ayetler ve Mealleri

  1. Ankebût Suresi 2. Ayet: “İnsanlar, hiçbir imtihana tabi tutulmadan, yalnızca inandık demekle bırakılırlar mı sandılar?”
  2. Ankebût Suresi 3. Ayet: “Gerçek şudur ki biz, onlardan önce var olanları da imtihan ettik. Bu sayede Allah doğru söz söyleyenleri de ortaya çıkaracaktır, yalancıları da elbette ki ortaya çıkarır.”
  3. Zümer Suresi 49. Ayet: “İnsan bir sıkıntıya düştüğü zaman bize yalvarır yakarır. Ona bizim tarafımızdan bir nimet verdiğimizdeyse ‘Bunu bilgim ve becerim ile elde ettim’ der. Oysaki bu bir imtihandır ve insanların çoğu da bunu bilmezler.”
  4. Teğabün Suresi 15. Ayet: “Mallarınız ve çocuklarınız birer imtihandır. Allah’ın sevgi ve taatini mal ile evlat sevgisine tercih etmiş olanları Allah katında büyük bir ödül bekler.”
  5. Bakara Suresi 49. Ayet: “Hatırlayın o zamanı, size azapların en kötüsünü reva gören, oğullarınızı boğazlayarak kadınlarınızı haya edilecek işler için sağ bırakmış olan Firavun hanedanından sizleri kurtardık. Bunda da Rabbinizden size gelen büyük bir imtihan vardı.”

Kuran-ı Kerim’de İmtihan Hakkındaki Tüm Ayetler

  1. Bakara Suresi 155. Ayet: “Sizi mutlaka biraz açlık ve korku ile biraz da ürünlerden, mallardan ve canlardan noksanlaştırmak için imtihan ederiz. Sabredenleri müjdeleyin!”
  2. Al-i İmran Suresi 186. Ayet: “Mallarınız ve canlarınız konusunda muhakkak ki imtihan edilirsiniz. Sizden önce kendilerine kitap verilen ve müşriklerden de birçok üzücü şey duyarsınız. Eğer sabrederseniz ve günahlarınızdan sakınırsanız elbette ki bu davranış azimli ve kararlı olunması gereken en önemli iştir.”
  3. A’raf Suresi 141. Ayet: “Ey İsrailoğulları! Sizi Firavun hanedanının elinden kurtarışımızı hatırlayın. Onlar size en kötü işkenceyi yapıyorlar, erkek çocuklarınızı öldürüyor, kızlarınızı da kullanmak için sağ bırakıyorlardı. Bunda sizin için Rabbinizden gelen büyük bir imtihan vardı.”

İmtihan Ne Demek?

İmtihan, kelime anlamı olarak katlanma, dayanma ve direnme demektir. Bir deneyim kazanmak için katlanılan durum olarak da bilinir.

İslam Dininde İmtihan Nedir?

İmtihan, dış dünyada yanılsamalarının görülmesi mümkün olan bir durumdur. Ayetlerde ve hadislerde imtihan ile ilgili birçok detay verilmiştir. Allah insanları denemek için onlara verdiği maddi ve manevi her şeyi alır, onları sıkıntı içine sokar ve ne yapacaklarını izler. Bu nedenle Allah insanları imtihan eder ve imtihanlarında başarılı olmalarını, sabır göstermelerini ve isyan etmemelerini bekler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu