YAŞAM

Kanınızda bir Şelale: Akdeniz Anemisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fırat Üniversitesi Hastanesi’nden Akdeniz Anemisi Hastalığına İlişkin Bilgilendirme

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Uysal, Akdeniz Anemisi hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Uysal, Akdeniz Anemisini “kalıtsal olarak geçen en sık kan hastalığı” olarak tanımladı ve bu hastalığın dünyada oldukça yaygın olduğunu belirtti.

Dünyada her yıl yaklaşık 60 bin Talasemi hastasının doğduğu tahmin edilirken, ülkemizde ise 4 bin 500’e yakın Talasemi hastası bulunduğunu söyledi.

Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin Talasemi taşıyıcısı olduğunu ifade eden Uysal, hastalığın özellikle Akdeniz bölgesinde daha sık görüldüğünü vurguladı.

Akraba evliliklerinin yaygın olduğu yerlerde hastalık riskinin arttığını belirten Uysal, hastalığın kalıtsal olduğunu ve anne veya babanın hastalık genini taşıması durumunda bireyde taşıyıcı ya da hasta olabileceğini belirtti.

Akdeniz Anemisinin kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin yapısındaki globülin proteininin sentezlenmesindeki gen mutasyonu sonucu ortaya çıktığını açıklayan Uysal, hastalığın önlenebilir olmasının önemine dikkat çekti.

Ülkemizde evlilik öncesi zorunlu Talasemi tarama testlerinin olduğunu ve bu test sonuçlarına göre kişilerin uyarıldığını belirten Uysal, taşıyıcı bireylerin tespitinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Özellikle iki taşıyıcı bireyin evlenmesinin hasta çocuk doğurma riskini arttırdığını vurgulayan Uysal, genetik danışmanlığın önemini vurguladı ve kişilere genetik testler ve danışmanlık almalarını önerdi.

Hastalığın erken teşhis edilmesi ve önlenmesi için genetik danışmanlık hizmetlerinden yararlanılması gerektiğini belirten Uysal, bu sayede hastalık riskinin azaltılabileceğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu