Astım hastalarının %40’ı bu mesleği yapamıyor: Tehlikeye dikkat!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican’dan Astım Hakkında Önemli Bilgilendirmeler
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, astımın hava yollarının daralması ve ödem oluşmasıyla seyreden kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Astımın sadece hayat kalitesini bozmakla kalmayıp, iş gücü ve okul devamlılığı üzerinde de önemli etkilere neden olduğunu vurguladı. Astımın tekrarlayan hırıltılı ve hışıltılı solunum atakları, uykudan uyandıran nefes darlığı veya öksürük atakları ile kendini gösterdiğini ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Dirican, astımın egzersiz esnasında şikayetleri artırdığını, sosyal hayatı etkilediğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti. Nadiren hastaların hastanede yatmalarına ve hayatlarını kaybetmelerine neden olabileceğini söyleyen Dr. Dirican, astımın ciddiye alınması ve iyi takip edilmesi gereken önemli bir hastalık olduğunu vurguladı.
Türkiye’de yaklaşık 4-5 milyon astım hastası olduğunu dile getiren Dr. Dirican, astım hastalarının büyük çoğunluğunun uykularının astım nedeniyle bölündüğünü ve günlük aktivitelerinin sınırlı kaldığını ifade etti. Ayrıca hastaların %40’ının istedikleri mesleği astım nedeniyle yapamadığını belirtti.
Astım tanısının büyük oranda öykü ile konulabileceğini ve solunum fonksiyon testi ölçümlerinin de tanı koymada yardımcı olduğunu belirten Dr. Dirican, astımı tetikleyen çeşitli faktörler hakkında da bilgi verdi. Astımın zemininde alerjinin olup olmadığını araştırmak için alerji deri testi yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Dirican, tedavinin temelinin eğitim olduğunu belirtti.
Ayrıca Dr. Dirican, astım tedavisinde inhaler steroidlerin en sık kullanılan ilaç grubu olduğunu ifade ederek, uygun tedavi ile solunum sistemi bulgularının normale dönebileceğini söyledi. Astım tedavisinde uzun dönemde kontrol sağlayan ilaçlar ve hızlı düzelme sağlayan ilaçlar olmak üzere iki tip ilaca ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Astım tedavisinde en büyük hatalardan birinin sadece hızlı etki gösteren ilaçları kullanmak olduğunu belirten Dr. Dirican, doğru tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Ayrıca astımla birlikte alerjik riniti olan ve astım derecesi ağır olmayan hastalarda uygulanabilen farklı tedavi yöntemlerine de değindi.