Türkiye’nin İlk Nükleer Enerji Santrali Faaliyete Geçti!
Üretim, İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin’den Akkuyu Nükleer Güç Santrali İle İlgili Son Durum!
Denis Sezemin, ”Dünyada 4 ünitenin aynı anda kullanıldığı örneği neredeyse yok.” dedi. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak ‘Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ için Türkiye ile Rusya arasında 2010’da imzalar atıldı.
SON DURUMU CNN TÜRK EKİBİ GÖRÜNTÜLEDİ
- Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4 üniteden oluşuyor. Elektrik üretimi gerçekleştirilecek.
- Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 10’u kadar, yani İstanbul’un elektrik ihtiyacının tamamına denk geliyor.
- İlk ünite için bu yıl içinde test elektrik üretimi yapılması bekleniyor.
Yakıt Kontrol Kıdemli Uzmanı Ebru Adıgüzel, ”Nisan ayında ilk nükleer yakıtlarımızı kabul etmiş bulunmaktayız. İlk nükleer yakıtımızın kontrolünü tamamladık şu anda taze yakıt binasında bulunmakta ve saklanmakta. Radyasyon kontrolü yapılmakta.” açıklamasını yaptı.
ÇEVRE HASSASİYETİ VE EKOSİSTEM KORUMASI
Denis Sezemin, ”İnşaat çalışmalarına başlamadan önce raporlamalar yapıldı, halk katılım toplantıları da yapıldı. Santralin soğutulması için su sistemi radyolojik veya kimyasal etkiye maruz kalmayacak şekilde dizayn edildi. Balık koruma bariyerleri ve oksijen desteği gibi önlemler alındı.” açıklamasını yaptı.
KADINLARIN NÜKLEER ALANDAKİ ROLÜ
Rusyaya giden ilk Türk öğrencilerden olan Nükleer Yakıt Kontrol Uzmanı Adıgüzel, ”Kadınlar erkeklerin yapabileceği her şeyi yapabiliyorlar ve topuklular üzerinde yapıyoruz bunu.” dedi. Nükleer sektörde çalışan kadınların oranı yüzde 10.
KRİTİK ALANLARDA GÖREV ÜSTLENEN KADINLAR
- Kimyasal Analiz Uzmanı Beyza Kurtuluş Öztürk, ”Laboratuvarda su analizi yapıyorum, işini severek yaparsan her türlü zorluğu atlatabilirsin.” dedi.
- Ekonomi Güvenliği Birimi Uzmanı Atmaca, ”Nükleer sektör çok geniş fırsatlar sunuyor, kadınlar her alanda var olmalı.” açıklamasını yaptı.
- Radyasyon Güvenlik Birimi Elektrik Teknisyeni Levicheva, ”Herhangi bir zorluk çekmiyorum, önlemler her zaman alınmıştır.” ifadelerini kullandı.
Depreme dayanıklı Türkiye için yapılan makaleye buradan ulaşabilirsiniz: 5 kritik öneri