TÜRKİYE

TÜBİTAK, KAAN için yenilikçi bir dokunuş yaptı: “Kesinlikle Farklı Olacak”

TÜBİTAK’ın Yeni Projeleriyle Türkiye’nin 5. Nesil Savaş Uçağı KAAN’a Benzersiz Yetenekler Eklenecek!

Geçen hafta pistten teker keserek mavi vatan ile buluşan Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı KAAN’ı benzersiz kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor. KAAN, 21 Şubat’taki ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkmış ve 230 knot hıza ulaşmıştı.

Uçak, üstün hava hakimiyetini yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruşu, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği içeren Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi ile sağlıyor. TÜBİTAK’ın geliştirdiği sistemlerin de monte edildiği uçağa yeni yazılım ve donanımlar eklenecek.

Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımlarının da aralarında olduğu TÜBİTAK imzalı teknolojiler KAAN’ın ilk uçuşunda kullanıldı.

**Demir köprüye çelik kapı ve kilit: Kardeşine bile izin vermedi!**

KAAN’ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022’de Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş’ye (TUSAŞ) teslim edilmişti.

Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarıyla, görev systemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları, pilotun iş yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.

**Arka Sokaklar’ın Senaryosu Gerçek Oldu!**

Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. Sistem, KAAN’ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN’ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı. TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın ilk uçuşunda kullanılan, uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarlarını, merkezi yönetim bilgisayarlarını, görev yönetim bilgisayarlarını, aviyonik ara yüz birimlerini, deterministik ağı, yüksek hızlı ağı, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemini, ara katman yazılımlarını geliştirdi.

Görünmezlik için hassas projelere odaklanıldı. Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN’ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan anten test sistemini (NFRTF) de üretti.

**KAAN’a Kimlik Kazandıran Güçlü İş Birliği: ASELSAN’ın BİLGE KAAN Projesi**

Kaynak: TRT Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu