“Saatler Önce Alarm Çaldı! Felaket İzlenimi Veriyor”
Anagold Çöpler Altın Madeninde Feci Kaza: İşçiler Toprak Altında Kaldı
Sabah Mesaisinde Çatlaklarla Başlayan Facia
Anagold Çöpler Altın Madeninde yaşanan facianın detayları ortaya çıktı. Maden sahasında sabah mesaisi başladığında, rutin kontroller sırasında üst katmanlarda oluşan çatlaklar fark edildi. Çatlaklar, toprak kaymasına neden olabileceği endişesiyle değerlendirildi ve hemen bilgi verildiğinden ve raporlama yapıldığından bahsedildi. Bu durum üzerine çalışmalar durduruldu ve saha boşaltıldı. Normalde bu bölgede yaklaşık 100 işçi çalışıyordu, ancak facianın önlenmesi için hızlı bir şekilde tahliye edildi.
Toprak Selinde 9 İşçi Kayboldu
Boşaltılmış olan bölgede 3 bölge amiri, kontrol amaçlı o bölgeye gitti. Ancak, saat 14.28’de alana vardıklarında toprak seliyle birlikte araçlarıyla birlikte göçük altında kaldılar. Aynı zamanda, içinde 5 işçinin bulunduğu konteyner de kayan toprak altında kaldı. Farklı bir bölgede çalışma yapan bir kamyon şoförü de aracıyla birlikte toprak seli tarafından kapıldı. Dar alanda toprak yığılması da göçüğe neden olan diğer bir faktör olarak değerlendiriliyor.
Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
Kayan toprak altında kalan 9 işçinin kurtarılması için gece-gündüz aralıksız çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalarda 562 araç, 5 drone, 2 kimyasal-biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği kullanılıyor. Ancak şu ana kadar bir sonuç elde edilemedi. Ayrıca, yeni bir göçük riski oluşması durumunda izlemek ve kayıp işçilerin ve araçların yerlerini belirlemek için mobil takip sistemleri ve yer radar ekipmanları kuruldu.
Toprak Kayması Hakkında Bilgiler
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dev toprak kaymasıyla ilgili bilgi verdi. Kayan toprak kütlesinin 10 milyon metreküp olduğu ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu belirtildi. Bu büyük tonajdaki toprağın yaklaşık 200 metre yükseklikteki bir yamaç boyunca hareket ettiği açıklandı.
Yetkililer Gözaltında
Maden faciasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında, saha sorumlusu ve diğer yetkilendirilmiş kişiler dahil olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü ve bilirkişi raporuna göre sorumluların belirleneceğini açıkladı.
Uzmanlar İhmaller Zinciri Hakkında Konuştu
Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun ve çevrebilimci Prof. Dr. Mustafa Öztürk, faciaya neden olan ihmaller zincirini detaylı bir şekilde anlattı. Fay hattı üzerine maden tesisi kurulmasının yanlış olduğunu belirten uzmanlar, depolama, drenaj ve denetim eksikliklerine de dikkat çektiler.
Yakınları Facia Alanına Koştu
Göçük altında kalan işçilerin yakınları, haber alır almaz madene koştu. Güvenlik güçleri olay yerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı ve jandarma ekipleri köylere giden yolları kapattı.
İşçilerin İsimleri Açıklandı
Faciada kaybolan 7 işçinin isimleri şu şekilde açıklandı: Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya, Uğur Yıldız ve Ramazan Çimen.