TÜRKİYE

Mucize mi Var! Bu kadın hayata sıkı sıkı tutunuyor: Kalbinin sesini dinliyor.

Yahya Tan: Biyonik Yaşamın Günlük Gücü

Dünyada 600 milyon, ülkemizde ise 12 milyon diyabetli bulunuyor. Yahya Tan da bu milyonlarca diyabet hastasından biri. Ancak Tan, diyabetten önce kalp hastalığıyla mücadele ediyordu. 2017 yılında yapay kalp cihazı takıldı. Kalp pili takılması için 2021 yılında hastaneye gittiğinde ise tip 2 diyabet olduğunu öğrendi. İnsülin kullanması gerekiyordu. Böylece hayatını kolaylaştıracak yapay kalbinin yanında yapay pankreas cihazı da kullanmaya başladı. Koluna takılan bir başka cihaz sürekli kan şekerini ölçerken, yapay pankreas cihazı ise gerektiğinde insülin pompalıyor. Tıp teknolojileri hayatını kolaylaştıran Tan, biyonik yaşamını şu sözlerle özetledi: “Kalp yetmezliği nedeniyle 2017 yılında yapay kalp cihazı takıldı. Yapay pankreas ise 2021 yılında takıldı. Hem kalp pili hem yapay pankreas cihazı takıldı bunun üzerine. Ancak çok memnunum. Günlük rutin işlerimi yapabiliyorum. Hiçbir dezavantajı yok. Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı.”

3 Kademe Kontrol ve Yüksek Teknoloji

Acıbadem Uluslararası Diyabet Yüksek Teknoloji Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Tan’a yapılan uygulamalar hakkında şu bilgileri verdi: Kapalı şeker ölçümü yapan sistemler yaklaşık 5 yıldır kullanılıyor. En fazla kişiye insülin vermez ve sistemi durdurur ama genel olarak çok ciddi alarmlar var. İnsan hayatı söz konusu olduğu için 3 kademeli kontrol sistemleri var. Yüksek teknoloji bu riski minimalize etmiş.

Uzaktan Kumandalı Şeker Ölçüm Cihazı

Sürekli şeker ölçüm cihazı, geleneksel glikoz ölçüm aletlerinin zorluklarını ortadan kaldırıyor. Her iki-üç dakikada bir kan şekerini ölçebilen sistemlerle, hasta 24 saat izleniyor. Bu cihazlar ani kan şekeri değişikliklerinde alarmla uyarı gönderebiliyor. Prof. Dr. Yılmaz, en yakın sistem olan sürekli insülin infüzyon pompalarından da bahsetti. Bu sistemlerle, uzaktan kumandayla insülin vermek ve enjeksiyonsuz tedavi sağlamak mümkün.

Sessiz Pandemi: Diyabet

Hürriyet’ten Buse Özel’in haberine göre; Diyabet Dünya Sağlık Örgütü tarafından sessiz pandemi olarak adlandırılıyor. Diyabet nedeniyle her 20 saniyede bir ayak kesiliyor. Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetin yüksek artışının arkasında insülin direnci olduğunu belirtiyor. Diyabet iyi izlendiği zaman insan hayatını etkilemeyen bir hale getirilebiliyor. Ülkemizde 12 milyon diyabetli var ve bu rakam her geçen yıl artıyor. İyi tedavi edilmediğinde ise damarlara, dokulara ve organlara zarar veren diyabet, sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu