TÜRKİYE

Japon deprem uzmanı Türkiye için uyarıyor: Zaman azalıyor

Japon Deprem Uzmanı: “Türkiye’nin Depremle Barışık Bir Yaşamı Öğrenmesi Gerekiyor”

Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi’nde konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı. Moriwaki, küçük yaşta eğitimlerin verilmesi ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi konularında öğrencilere önemli bilgiler aktardı.

Moriwaki, Türkiye’de Kuzey Anadolu fay hattında 1766 yılında gerçekleşen ve İstanbul’u etkileyen 7,1 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, “Bu depremler tekrar tekrar geliyor. Büyük depremlerin 250 senede bir geldiği görülüyor. Yani fay hatlarının enerjisini biriktirdiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Depremlere ilişkin önlemler hakkında da bilgi veren Moriwaki, Çanakkale’de 2024 yılında meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depreme dikkat çekti. Moriwaki, “Bu bölgede günde 20-30 kere küçük depremler oluyor ama ileride büyük bir deprem olabilir. Çanakkale tarafının da tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bursa’da ortaya çıkan yeni fay hattıyla ilgili de konuşan Moriwaki, Türkiye’de fay hattı bulunması durumunda depremin kaçınılmaz olduğunu belirtirken, “Aslında görülmeyen yerde de fay hatları var. Fay hatlarının mevcudiyeti deprem riskini arttırır.” dedi.

Moriwaki, Türkiye’nin deprem riski açısından dünya sıralamasında 17’inci sırada yer aldığını ifade ederek, ülkemizin depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye’deki izinsiz kaçak yapılaşmaya da dikkat çeken Moriwaki, “İzinsiz ve kaçak yapıların önlenmesi için toplumsal bilinç oluşturulmalı ve yapılan tatbikatlar artırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu