Hadi maskeleri takın! Sahra’nın tozu geliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Alarm Veren Uyarı: Türkiye’yi Toz Bulutu Tehlikesi Bekliyor!
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden gelen son meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden mart ayı sonu itibarıyla Türkiye’ye büyük miktarda toz taşınımı bekleniyor. Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her yıl 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını belirtti. Bu tozların doğayı gübrelediğini ve doğanın besin kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, bu süreci “tabakalı silikat” olarak adlandırdı.
Pro. Dr. Yaşar, mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar özellikle Türkiye’de yoğun toz taşınımı beklendiğini söyledi. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren ülkede kırmızı renkli çöl tozlarının yoğun olarak hissedileceğini belirten Prof. Dr. Yaşar, bu durumun doğayı canlandıracağını ifade etti.
Ayrıca, çöl tozlarıyla beraber artacak olan polen miktarına da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, bir tek çam ağacının 12 milyar polen üretebileceğini hatırlattı. Havada polen miktarının yoğunlaşmasıyla birlikte astım gibi akciğer hastalıklarına sahip bireylerin rahatsızlık yaşayabileceğini belirten Yaşar, bu dönemin “bahar alerjisi” olarak adlandırılan semptomlara yol açabileceğini söyledi.
Çöl tozlarının araçların üzerinde çamur birikmesine neden olabileceğini ve tarımda verimliliğin artabileceğini belirten Prof. Dr. Yaşar, sağlık açısından bu dönemin dikkat gerektirdiğini vurguladı. Her ne kadar “korkulacak bir şey olmadığını” belirtse de, özellikle akciğer rahatsızlıkları olan bireylerin tozdan korunmaları için alınabilecek önlemleri de sıraladı.
Türkiye için toz taşınımı ve polen artışı riskini ele alan bu önemli uyarılar, hava kalitesine dikkat edilmesi gereken bir döneme girildiğini gösteriyor. Herkesin sağlığını koruması ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.