Demokratik sürecin ardından anayasa değişikliği gündeme geliyor
31 Mart Yerel Seçimleri Sonrası Yeni Anayasa Çalışmaları Başlıyor
31 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye’de siyasi gündem heyecan dolu günlerle dolup taşıyor. AK Parti, yeni anayasa çalışmaları için kolları sıvadı ve bayram sonrasında muhalefet partilerinin kapılarını çalmaya hazırlanıyor. Henüz taslak aşamasında olan 120 maddelik yeni anayasa metni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 4 kez sunuldu.
Mevcut taslakta öne çıkan maddeler arasında meclisin güçlendirilmesi, hükümetin denetlenmesi, TBMM’nin yetkilerinin artırılması gibi önemli konular bulunuyor. Meclisin, bakanları salt çoğunlukla görevden alma hakkı, halkın imza toplayarak kanun teklifi ve anayasa değişikliği önerisi sunabilme yetkisi gibi demokratik önlemler de yeni anayasanın içeriğinde yer alacak.
Yeni anayasa taslağının muhalefet partileriyle yapılacak görüşmeler sonucunda şekillenmesi beklenirken, usul belirleme turunun ardından her partiye anayasada olması gereken başlıklara yönelik bir taslak sunulacak. STK’ların görüşleri alındıktan sonra yaklaşık 100 maddelik anayasa metni için mecliste anayasa komisyonunun kurulması planlanıyor.
Çalışmaların ilerleyen aşamalarında Meclis Başkanlığı, barolar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve akademik camiadan da destek alarak yeni anayasanın oluşturulmasında önemli bir rol üstlenecek. Türkiye siyasi arenası, yeni anayasa süreciyle bir kez daha hareketlenirken, önümüzdeki günlerde yapılacak adımlar merakla bekleniyor.