TÜRKİYE

23 Nisan’ın ilk kutlanma tarihi hangisiydi?

Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Bayramı: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi yorgunu bir halka, sonra o halkın çocuklarına armağan oldu. Himaye-İ Etfal adıyla bilinen ve günümüzde çocuk esirgeme kurumu olarak bilinen kurum, özellikle kurtuluş mücadelesi sonrası yetim kalan çocuklar için etkinlikler düzenlemeye başladı.

Cumhuriyet’in ilanından bir yıl sonra, 23 Nisan 1924’te Hakimiyet-i Milliyet Gazetesi, “Bugün yavruların rozet bayramıdır” başlığıyla çıktı. Halkı çocuk esirgeme kurumuna bağış yapmaya çağırıyordu. Bu tarih, Meclis’in kurulduğu gün olarak ve bir halkın çocuklarına sahip çıktığı gün olarak anılacaktı.

1922’de öğrencilerle kutlanmaya başlanan bayram, 1927’de Mustafa Kemal Atatürk’ün de katılımıyla daha da resmiyet kazandı. O yıl, Cumhurbaşkanlığı bandosu çocuk sarayında konser verdi ve 1929 yılında 23 Nisan haftası çocuk haftası ilan edildi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 10. yılında, 23 Nisan devlet töreniyle kutlanmaya başlandı. O gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk makamında çocuklarla buluştu ve koltuğunu onlara bıraktı. Bu olay, nesiller boyu sürecek bir gelenek olarak başladı.

Yıllar geçtikçe 23 Nisan stadyumlarda kutlanmaya başlandı. Meclisin kurulduğu gün bir çocuk şenliğine dönüşmüş ve bir gün o bayram tüm dünya çocuklarına kapılarını açmıştı. 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Çocuk Yılı” ilan edildi ve Türkiye, dünya çocuklarını 23 Nisan’da hep birlikte kutlamaya davet etmişti.

23 Nisan kutlamaları her yıl daha da genişleyerek kutlanmış ve her yıl ortalama 40 ülkeden gelen çocuklar bu şenliğe katılmıştır. Bu bayram, 104 yıl önce Meclis’in kurulduğu gün başlayan bir gelenek olarak, bugün dünya çocuklarının bir araya getirildiği büyük bir şenliğe dönüşmüştür.

“23 Nisan nasıl resmi bayram oldu? 103 yıllık kanun teklifi belgesi CNN TÜRK’te”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu