Evde Mayalı Pişi Yapımı: Adım adım anlatım ile leziz mayalı pişi tarifi
Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?
Mayalı pişi, lezzetine oranla oldukça pratik bir şekilde hazırlanmaktadır. Ana malzeme olan un ve maya ile formülünde yer alan diğer bileşenler bir araya gelerek harika bir hamur işine dönüşmektedir. Un, su, maya ve toz şeker bir kapta karıştırılır ve mayalanma için bekletilir. Mayalanan hamurun içine bir miktar tuz atılır. İyice yoğrulan ve halka şekli verilen hamur, derin yağda kızartılır. Yapım ve hazırlama aşaması oldukça pratik olan mayalı pişi, rahatlıkla buzlukta saklanabilir.
Mayalı Pişi Püf Noktaları Nelerdir?
Her yemekte olduğu gibi mayalı pişide de püf noktalar bulunmaktadır. Bu püf noktalar sayesinde hem yağ çekmeyen hem de kabaran pişiler üretmek mümkündür. Hamurun en az 1 saat mayalanması için izin verilmesi gerekmektedir. Hamur çok sert olursa, toparlamak için en değil biraz yağ eklenebilir. Böylece hamur, yumuşaklığını kaybetmeyecektir. Tuz, hamur mayalandıktan ve yoğurulma aşamasına geldikten sonra eklenmelidir. Çünkü tuz, mayanın aktifleşmesini engelleyen bir faktördür. Pişi hamuruna şekil vermek için, bardak ya da küçük kaselerin tabanları kullanılabilir. Böylelikle daha düzgün yuvarlaklar ortaya çıkacaktır. Mayalı pişinin kızaracağı yağ, mümkün mertebe derin bir tencerede olmalı ve iyice kızdırılmalıdır. Kızdırılmayan yağın içine atılan mayalı pişiler, fazla yağ çekebilir.
Evde Mayalı Pişi Tarifi
Mayalı pişi, aşağıda yer alan pratik tarifle, pastane pişilerini aratmayacak bir lezzete sahip olacaktır. Bunun için;
Malzemeler
– 5,5 su bardağı un (kontrollü bir şekilde eklenmeli)
– 2 su bardağı oda sıcaklığında su
– 1 paket kuru maya
– 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
– 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
Kızartma Aşaması
– 400 ml (2 su bardağı) kızartma yağı
Yapılışı
1. Öncelikle maya, şeker, su karıştırma kabına alınarak iyice çırpılır ve 10 dakika ağzı kapatılarak bekletilir. Bu esnada maya aktifleşmeye başlayacaktır.
2. Sonrasında, kontrollü bir şekilde un eklenir. Eklenen un sonucu, hamurun hafif ele yapışan ama asla dağılmayan bir hamur olması beklenir.
3. Hamurun üzerine tuz atılarak tekrar yoğurulur.
4. Üzeri kapatılan hamur, 1 saat boyunca mayalanma için bekletilir.
5. 1 saatin sonunda, hamur tezgâha alınır ve içerisinde gazı çıkana kadar yaklaşık 5 dakika kadar yoğrulur.
6. Ortalama ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
7. Bir su bardağı ya da küçük bir kâse altı ile hamurların ortasına delik açılır.
8. Kızgın yağda altı üstü altın rengi alana kadar kızartılır.
9. Kızaran mayalı pişiler, havlu kâğıt üzerine alınarak servis edilir.
Mayalı Pişi Servis Önerisi
Mayalı pişilerin arasına peynir, zeytin ezmesi, tereyağı ya da şekerli lezzetlerden çikolata, reçel, bal sürülebilir. Hem tatlı hem de tuzlularla rahatlıkla tüketilebilir. Eğer tatlı ile tüketilecekse, tuz, çay kaşığının ucu ile atılması gerekir. Tazeliğini 2 gün boyunca koruyan mayalı pişi, ideal şartlarda 6 aya kadar buzlukta saklanabilir.