SAĞLIK

Uyku Apnesi, Ciddi Kazalara Sebep Olabileceği Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Uyku Apnesi Çeşitleri ve Tedavisi Hakkında Uzmanlar Uyarıda Bulundu

Nöroloji Uzmanı Dr. Güven Arslan, uyku apnesini kişinin uyku süresi boyunca nefesinin en az 10 saniye süreyle durması şeklinde tanımladı. Bu sorunun kabaca 2 çeşidi bulunur: santral ve obstrüktif uyku apnesi.

Santral uyku apnesi, beyin ile ilgili bir sorun olarak ortaya çıkar. Obstrüktif uyku apnesi ise hava yollarının daralması veya tıkanması nedeniyle oluşur.

Uyku apnesi günlük hayatı oldukça etkileyen bir sorundur. Uyku kalitesinin düşmesine bağlı olarak gündüz uyku hali, dikkat eksikliği, unutkanlık ve çabucak uyuyakalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda nöroloji, KBB ve göğüs hastalıkları bölümlerine başvurmak önemlidir.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, uyku apnesi teşhisi için uykuda en az 10 saniye solunum durması ve apne hipopne indeksinin belli bir oranın üzerine çıkması kriterlerine bakıldığını açıkladı.

Uyku apnesi olan kişilerin solunum zorlukları, oksijen düşmesi ve uykusuzluk gibi sorunlar yaşadığını belirten Dr. Turan, bu sorunların genellikle KOAH hastalarında, astım hastalarında ve obeziteye bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Uyku apnesi tedavisinde medikal yöntemlerin yanı sıra cihaz destekli tedaviler de uygulanmaktadır. Sorunun kaynağının beyinden mi yoksa boğaz ve burundan mı kaynaklandığının belirlenmesi önemlidir. Eğer sorun santral ise cihaz tedavisi yeterli olurken, obstrüktif ise göğüs hastalıkları, nöroloji ve KBB uzmanları tarafından yapılan bir konseyde durum değerlendirilir ve operasyon planlaması yapılır.

Acıbadem Kayseri Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş, uyku apnesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Uyku apnesi, özellikle trafikte ciddi sorunlar ve kazalara neden olabilir. Bu nedenle, tüm branşlar tarafından ciddiye alınması gerekmektedir.

Uyku apnesinde burun tıkanıklığına bağlı gelişen durumlar ise operasyonlarla düzeltilebilir. Burunun açılması veya bademciklerin alınması gibi işlemler, bu tıkanıklıkları gidermede etkili olabilir.

Prof. Dr. Somdaş, uyku apnesi belirtileri olan kişilerin hekime başvurması gerektiğini belirtti. Uyku apnesi, dikkat dağılmasına ve ciddi problemlere yol açabileceği için hızlı bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Bu konuda KBB, nöroloji ve göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurulması önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu