Toz Partikülleri, Soluduğumuz Havayla Kanımıza Karışarak Sağlık Sorunlarına Yol Açabiliyor
Türkiye’nin Bazı İlleri Toz Taşınımının Etkisi Altında!
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur, Kuzey Afrika üzerinden gelen toz taşınımının etkileri hakkında uyarılarda bulundu.
Dr. Bodur, çölleşmenin artması ve iklim değişikliğiyle birlikte toz taşınımının dünya genelinde arttığını vurgulayarak, özellikle solunum yolu ve kalp hastaları, yaşlılar ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Özellikle hastalardan meteorolojinin uyarılarını dikkate almalarını isteyen Dr. Bodur, toz taşınımının yoğun olduğu günlerde kapalı mekanlarda kalmalarını ve dışarı çıkmaları gerektiğinde koruyucu maskeler kullanmalarını önerdi.
Dr. Bodur, yapılan araştırmalarda toz taşınımının arttığı dönemlerde solunum hastalıkları nedeniyle hastanelere başvuran kişi sayısında artış olduğunu belirterek, özellikle kalp ve solunum problemleri olan hastaların ciddi durumlarla karşılaşabileceğine dikkat çekti.
Toz partiküllerinin boyutuna ve solunum yollarına etkilerine değinen Dr. Bodur, 10 mikronun altındaki partiküllerin sağlık risklerini artırdığını açıkladı. Astım, KOAH ve dolaşım problemleri yaşayan kişilerin bu dönemde daha fazla risk altında olduğuna dikkat çeken Dr. Bodur, hava olaylarının astım hastalarının kontrolünü zorlaştırabileceğini ve olumsuz etkileri artırabileceğini ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü’nün toz taşınımı konusunda uyarıda bulunduğunu belirten Dr. Bodur, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının özellikle Şanlıurfa ve çevresinde etkili olacağını bildirdi. Halkın sağlık problemleri ve olumsuzluklara karşı tedbirli olmalarını vurguladı.