SAĞLIK

Kilolarınıza dikkat etmezseniz kanser riski artabilir dedi bilim insanları!

Fazla Kilolar Kanser Riskini Artırıyor: Araştırma Sonuçları

İsveç’te yapılan 40 yıllık araştırmada, 4 milyondan fazla kişinin verileri incelendi ve vakaların %40’ının aşırı kilo ile ilişkili olduğu belirlendi.

Araştırmada, 30’dan fazla kanser türünün obezite ile ilişkilendirildiği ortaya çıktı.

Obezite, birçok sistemimizi etkiliyor ve kanser riskini artırabiliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, obezitenin birçok kanser türüyle ilişkili olduğunu vurguladı.

Obezite, kolon kanseri, endometriyum kanseri, meme kanseri gibi kanserlerle yakından ilişkilendiriliyor.

Obezite ayrıca insülin direnci, büyüme faktörlerinde artış, bağırsak florasındaki değişiklikler gibi etkiler yaratarak bağışıklık sistemini zayıflatarak kanser gelişimini kolaylaştırabiliyor.

Prof. Dr. Artaç, obezitenin kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet gibi metabolik hastalıkların yanı sıra kanser için de önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kanser gelişiminde pek çok faktörün etkili olduğunu belirten Artaç, sigara ve obezitenin önemli parametreler olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Artaç, kanserin %80 ila %90’ının önlenebilir sebeplerden kaynaklandığını ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmanın kansere karşı koruyucu önlemler olduğunu ifade etti.

Özetle, kanser riskini azaltmanın en önemli yollarından biri obeziteden kaçınmak ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu