Kanseri Önlemek İçin Takibi Es Geçme
Eğitimde Kanser Önleme Yöntemleri
Dr. Yersal’ın aktardığına göre, kanserler aniden gelişmez. Öncül belirtileri vardır ve taramaların amacı bu belirtileri bulmak ve kontrol altına almaktır. Bazı lezyonların kansere dönüşmesi 10 yıl sürebilir, bu yüzden kanseri önlemek için zamanımız olduğu belirtiliyor. 45 yaşından sonra kolonoskopi 10 senede bir yapılmalıdır. Alternatif olarak gaita testi 2 senede bir tekrarlanmalıdır. Sanal kolonoskopi önerilen bir yöntem değildir ve gaitada kan görüldüğünde kolonoskopi yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Meme kanserini önlemek için 40 yaş ve üstü kadınların mamografi yaptırması önem arz etmektedir. Mamografinin sıklığı konusunda farklı görüşler olsa da, genel tavsiye KETEM’de 2 senede bir iken polikliniklerde yılda bir yapılması yönündedir. Meme ultrasonunun bir tarama yöntemi olmadığı belirtilirken, mamografinin meme kanserine bağlı ölümlerde ciddi bir azalma sağladığı biliniyor. Elle muayene artık bir tarama yöntemi olarak önerilmiyor.
Serviks kanserinin önlenebilmesi için HPV aşısının yapılması büyük önem taşımaktadır. HPV aşısının 27 yaş altındakilere uygulanabileceği ve ideal olarak 9-12 yaş arasında yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. HPV’nin kansere neden olmadığı, ancak belli türlerinin kansere yol açabileceği belirtiliyor. Takip, tanı ve erken tedavinin bu kanser türünde büyük önem arz ettiği vurgulanmıştır.
Dr. Yersal’ın açıklamalarına göre, kadın doğum bölümünde smear testi ve HPV testi yapılarak serviks kanserinin takibi sağlanabilir. Test sonuçları negatifse 3-5 yıl sonra tekrarlanması istenmektedir. Bu testlerin 30 yaşında başlanması ve belirli aralıklarla yapılması önem taşımaktadır. Serviks kanserinin en önlenebilir kanser türlerinden biri olması nedeniyle takip, tanı ve erken tedavinin hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.