Kabak Hakkında Merak Edilen: Kabakta Kaç Kalori Var?
Kabak Besin Değeri
Kabak, sağlıklı bir sebzedir ve kilo verme durumunda en yardımcı olan besinler arasındadır. 1 orta boy kabak toplam 29 kaloridir ve %51’i karbonhidrattır. 1 adet orta boy kabakta %40’ı protein, %10’u ise yağdır. Sağlıklı bir sebze olan kabakta az miktarda yağ ve yüksek miktarda protein bulunduğundan tok tutma süresi de uzundur. 100 gram kabakta 2,05 g karbonhidrat, 1,6 g protein, 0,4 g yağ ve 1,1 g lif bulunmaktadır.
Kabak Kaç Kalori?
1 adet orta kabak 29 kaloridir. 100 gramında 19 kalori olan kabağın 100 gramında 2,05 gram karbonhidrat bulunur. Lifli bir sebze olduğundan insan sağlığı için de faydalıdır. Kilo kontrolü yapan kişiler sık sık kabak tercih ederler. Kabağın içinde fosfor, potasyum, sodyum ve magnezyum bulunur.
Kabak Faydaları Nelerdir?
Kabak, insanların vücudundaki serbest radikallerin çoğalmasını engellediği için birçok kişi tarafından tercih edilir. Buna göre insanlar için oluşma ihtimali bulunan kanserli hücrelerin ve tümörün çoğalmasını da engeller. Aynı zamanda kabak içindeki lutien maddesi ile göz sağlığını korur ve göz hastalıklarını da önler. Vücuttaki zararlı toksinlerin dışkı yoluyla dışarı atılması da kabak ile mümkün olur. Omurga yapısının güçlenmesine yardımcı olan kabak eklem ağrılarının azalmasında da oldukça etkilidir. İçerisindeki çinko, magnezyum ve demir mineralleri sayesinde kemik hastalıklarının ortaya çıkma ihtimalini de azaltır. Enerji miktarı yüksek fakat yağ oranı düşük olduğundan zayıflamak isteyenlerin ilk tercihleri arasında kabak bulunur. Magnezyum ve potasyum sayesinde vücuttaki kolesterol seviyesini düşürmektedir. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirimin de aktif olmasına yardım eder. Kan yapan sebzeler arasında bulunan kabak ayrıca doğurganlığı ve cinsel gücü de artırmaktadır.
Kabak Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kabak seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kabağın sapına bakarak taze olup olmadığını anlamak mümkündür. Sap kısmının dikenli olması kabağın yeni koparıldığı anlamına gelir. Uç kısmında çiçek olması da kabağın taze olduğunu gösteren bir diğer durumdur. Diş görünüşünün parlak ve yeşil olmasına bakarak da kabağın taze olduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. Sararmış olan kabakları almamak gerekir. Çünkü kabağın sararmaya başlamış olması besin değerinin azalmaya başladığını ve tazeliğini yitirdiğini gösterir. Kabak, özellikle de kilo vermek isteyen kişilerin tercih ettiği bir sebze olarak karşımıza çıkar.