SAĞLIK

Gençlerin Panik Atağıyla Başa Çıkabilecekleri Yollar

Panik Ataklar ve Başa Çıkma Yöntemleri

Panik atakları sırasında, vücudunuzun kontrolünü kaybettiğinizi veya çevrenizden kopmuş gibi hissedebilirsiniz. Fiziksel semptomlar olan hızlı kalp atışları veya nefes darlığı nedeniyle tehlikede olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak panik atak size fiziksel zarar vermez, bu his geçicidir. Atak sırasında kontrol sizdedir ve atak belirtileri genellikle en kötü durumda on dakika içinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda atak daha uzun sürebilir veya sık sık tekrarlanabilir.

Panik ataklar genellikle stresli durumlar veya endişeli hissettiğiniz durumlarda ortaya çıkar. Evde, işte, ilişkilerde veya arkadaşlıklarda yaşadığınız stresli anlar bir tetikleyici olabilir. Kendinizi anlamaya çalışmak ve tetikleyicilerinizi tanımak önemlidir. Böylece bu durumlarla nasıl başa çıkacağınızı düşünebilir veya yardım alarak hislerinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.

Psikolog Duru Erdem, ”Bazı durumlardan veya yerlerden kaçınmak, anlaşılabilir bir tepki gibi görünebilir. Ancak uzun vadede kaçınmak, kaygının artmasına yol açabilir. Amacımız, endişeli hissettiğimiz durumlarla her zaman kaçmak değil, bu durumlarla başa çıkma becerisini geliştirmektir. Bunun için üç temel beceri geliştirmek önemlidir: etkili nefes alıp verme ve kontrolü sağlama, sakinleşmek için güvenli bir alana ihtiyaç sağlama ve duygu ve hislere kontrol etme becerisi kazanma.” dedi.

Panik atak geçirirken, etrafınızdaki şeylere bağlantınızı kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. Etrafınıza geri dönmek için bir yöntem, görebileceğiniz, duyabileceğiniz, tatbileceğiniz, dokunabileceğiniz veya koklayabileceğiniz beş şeyi seçmektir. Bu egzersiz beş duyunuzla çevrenizle bağlantı kurmanıza ve kontrolünüzü hissetmenize yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu